Kamratpostaren

Kamratpostaren har ett nytt utseende! Tack vare fantastiska Ruhani har vi numera en brevduva som officiell kamratpostare. Vi firar också 10 veckor som nyhetsbrev med lite julledigt och är tillbaka med fler nyheter i början av januari. Fortsätt tipsa oss om händelser, texter och aktioner som förtjänar spridning på tips@kamratpostaren.se.

Veckans svarta siffror

Fem personer döda i arbetsplatsolycka i Sundbyberg

Det var förra måndagen som en hiss rasade mot marken på en byggarbetsplats i Sundbyberg, norr om Stockholm. Flera byggarbetare befann sig i hissen och fem personer miste livet.

    

Veckans insamling

Solidariska Byggare startar insamling för anhöriga till döda i hissolycka

Swisha 123 178 95 77 - Såhär skriver Solidariska Byggare: “Eftersom det i dagsläget inte är helt klart vilket typ av ekonomiskt stöd de anhöriga kommer kunna få och sådant kan ta tid startar nu Solidariska byggare en insamling till de omkomnas anhöriga.”

 

Veckans lista

Bojkotta Israel - här är produkterna du ska undvika

Vad innebär BDS? Vilka varor ska jag egentligen bojkotta? Kan en bojkott av israeliska varor verkligen göra skillnad? Proletären svarar på dina frågor och listar israeliska produkter – stora som små. 

 

Veckans vegonyhet

Hälsans Kök inte längre producerat i Israel

Den uppmärksamme noterar att Hälsans Kök inte är med på Proletärens BDS-lista, eftersom vegomärket tydligen inte längre ägs eller produceras i Israel. Kul för alla vego-palestinavänner!

 

Veckans granskning

Sanning eller sensation – så byggs mediedrevet mot Ibn Rushd

Studieförbundet Ibn Rushd har ”undervisat barn i sjuårsåldern om att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd och om antisemitiska konspirationsteorier”, rapporterar TV4. Tidningen Syre har granskat uppgifterna och vad som egentligen stämmer angående det muslimska studieförbundet.

 

Veckans debatt

Två folk, två sidor?

”Kan israelkritik vara antisemitisk” frågade ett nyligt avsnitt av Krakelpodden, som gick till hårt angrepp mot en text som publicerades på Brands hemsida. Nu svarar skribenten i Tidningen Brand.

 

Veckans uttalande

Bokkafét Angbett i Umeå, angående att Studiefrämjandet sagt upp allt samarbete med dem med omedelbar verkan

Utdrag ur uttalandet: “Vi lämnar Klossen. (..) Studiefrämjandet har likt många andra studieförbund blivit pressade under en lång tid av fascister, parlamentariska såväl som utomparlamentariska. Tyvärr har Studiefrämjandets riksförbund inte klarat av att stå emot dessa slag mot den fria folkbildningen som regeringen nu gått i spetsen för (..)

De börjar med att attackera uttalat politiska meningsmotståndare, såsom vi själva, för att sedan gå vidare till miljöorganisationer, jämlikhetsprojekt och allt annat som i framtiden kan upplevas som ett hot mot deras samhällsbygge.I dagens studieförbund myllrar det av politiska och sociala rörelser, där Angbett bara är en av de första, men inte den sista, att motarbetas. (..)

Vi vill avslutningsvis uppmana er alla: Passa på att vara en del av ett levande civilsamhälle när det fortfarande är möjligt. Med oss eller med andra! Odla, laga mat, diskutera, ifrågasätta, lära - listan är oändlig. (..) Utan gemenskap och engagemang tappar vi lätt kontakten med våra medmänniskor och tron på att det faktiskt är vi som styr hur samhället ska se ut.

Vi kommer såklart att fortsätta stå på våra kamrater inom folkbildningens sida, och förhoppningsvis återkommer vi snart med en ny lokal, där studiecirklar, festivaler, föredrag, spelkvällar och kaffedrickande kan fortsätta!” Läs uttalandet i sin helhet på Angbetts instagramsida

 

Nyhetssvep

X varnar för Aftonbladets Teslagranskning

I granskningen Glimmerns pris avslöjar Aftonbladet hur barnarbete i gruvor på Madagaskar kan kopplas till Tesla. Nu har X, som ägs av Teslagrundaren Elon Musk, försett artikeln med en varning.

 

Generalstrejker utlysta till stöd för Palestina

Palestinska organisationer och gräsrotsaktivister utlyste på måndagen en världsomspännande strejk i solidaritet med befolkningen i Gaza. Människor uppmanades att hoppa över skolan och arbetet och hashtagen #StrikeForGaza spreds i sociala medier.

 

Åtta döda på arbetsplatser på en vecka

Fem personer omkom i en arbetsplatsolycka i Sundbyberg när en bygghiss störtade till marken i början av veckan. Sen dess har tre personer till omkommit på sitt arbete.

 

Solidariska Byggare arrangerade minnesstund för döda i hissolyckan

Blommor och ljus. Ilska och sorg. Det var blandade känslor när kollegor och andra samlades för att hedra de fem byggnadsarbetare som omkom i förra måndagens hisskatastrof i norra Stockholm.

 

Byggnads: 119 underentreprenörer vid olycksbygget

Efter dödsolyckorna på arbetsplatser den senaste tiden har diskussionen om underentreprenörer tagit fart. Facket säger i dag att Andersson Company, som är huvudentreprenör i Sundbyberg där fem personer omkom i en hissolycka, har 119 underentreprenörer i fem led registrerade vid det bygget.

 

Riksdagsledamöternas arvoden höjs - till 75 500 kronor per månad

Riksdagsledamöterna får mer i plånboken. Från och med årsskiftet höjs månadsarvodet med 2 500 kronor.

 

Baron grävs upp efter 27 år för att lösa arvstvist

Mannen begravdes 1996. Men nu ska hans kropp grävas upp och DNA-testas för att nå klarhet i ett infekterat faderskapsärende, som gäller ett arv på över 550 miljoner kronor.

 

Några event kommande veckor

STOCKHOLM
6/1 11:00 Kafé44 anordnar Soup kitchen! Folkkök 44
9/1 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Skogslandet - 2:a träffen

   


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se