Kamratpostaren

Denna vecka har vi nöjet att uppmärksamma flera viktiga nystartade initiativ och lyckade protester. Det är rätt att göra motstånd! Det känns bra att göra motstånd! Motstånd lönar sig!

Ser du något på internet som fler borde känna till? Glöm inte tipsa oss så att det kan få mer spridning! Många bra initiativ finns idag inlåsta på Instagram och Facebook, plattformar som styr och begränsar vad du ser i ditt flöde och som ofta censurerar politiska budskap. Hjälp oss bli bättre på att sprida viktig info om organisering, nyheter och initiativ i egenbyggda kanaler!

 

Veckans efterlysning

Var med och organisera alternativa musikhjälpen till Gaza 11-17 december med Skärmteatern

Vi sänder radio och teater på webben så mycket vi orkar och samlar på detta vis ihop pengar till Läkare utan gränser och Palestinagrupperna. Var med och hjälp till! DMa oss på instagram eller maila alternativamusikhjalpen@gmail.com så tar vi kontakt.

Skärmteatern är en konstnärsdriven digital plattform för scenkonst. Vi arrangerar live-teater på skärm för en bred publik. Under den alternativa musikhjälpen kan vi organisera en del av underhållningen. Skärmteaterns instagram: @sk6rmteatern.

 

Veckans initiativ

Måndagar mot marknadsskolan - lärare protesterar mot vinster i skolan

För en månad sen startade Måndagar mot marknadsskolan. Varje måndag kl 16.30-17.30 sedan dess har lärare protesterat mot vinster i skolan, på Mynttorget i Stockholm. Kontakt och mer om initiativet finns på deras instagramsida: @mandagar_mot_marknadsskolan

bild på lärare som protesterar mot marknadsskolan

 

Veckans text

Gränspolisens razzia kan bli en bra affär för chefen

Emil Boss skriver om lagstiftning som slår mot migrantarbetare, men inte cheferna som utnyttjar dem. "Stat och civilsamhälle kraftsamlar mot företagsfusket, men de drabbade arbetarna jagas fortfarande med blåslampa. Idag är det vanligare att arbetslivskriminella företagare hotar sina anställda med myndigheterna än tvärtom."

 

Veckans fuling

Arbetsköpare startade egen fackförening

Hotellrevyn avslöjar en ny skum fackförening, Sveriges Medarbetare, där du bara får gå med om din arbetsgivare har avtal med fackföreningen. Bakom Sveriges Medarbetare döljer sig ett bemanningsföretag och företagsjurister specialiserade på arbetsgivarfrågor.

 

Veckans nyhetssvep

Chalmers förbjuder demonstrationer som reaktion på engagemang för Palestina

Efter en manifestation för Palestina på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har dess rektor förbjudit alla former av politiska budskap på campus – inklusive affischering. Motivet till beslutet är, enligt Chalmers, att förebygga och ”värna arbetsmiljö och trygghet för våra studenter och anställda”. Beslutet, som annonserades den 14e november, togs också i samband med protester mot det Israeliska vapenföretaget Elbits medverkan på Chalmers jobbmässa.

Chalmers backar – häver förbud mot politiska manifestationer efter hård kritik och protester

Efter protester från studenter och anställda, samt hård kritik i media väljer Chalmers att backa från förbudet mot demonstrationer, bara tre dagar efter att det infördes.

Israeliska vapenföretaget Elbit avbokas från Chalmers jobbmässa efter protester

Chalmers jobbmässa har mötts av protester med anledning av att Elbit Systems Sweden, ett Israeliskt vapenföretag, bjudits in till mässan. Privatpersoner har bedrivit namninsamlingar via organisationen Skiftet och Svenska freds hade i en blixtaktion uppmanat människor att kontakta mässan och kräva att de avslutar samarbetet med vapenföretaget. I samband med dessa protester införde Chalmers ett förbud mot demonstrationer. I sista stund, dagen efter beskedet om allmänt förbud mot politiska manifestationer, drogs företagets medverkan in.

Deltagare på NFT-festivalen 'ApeFest' skadade av UV-ljus

Efter en NFT-träff i Hongkong - för ägare till en särskild sorts virtuella apor - rapporterade deltagare skador på huden och smärtsam blindhet. Skadorna tros komma från scenlamporna - som bestod av starkt UV-ljus som är farligt för människor och kan leda till cancer. De virtuella aporna, kallade Bored Ape NFTs, är en sorts kryptoteknik som används för försäljning av virtuell 'konst', och aporna har de senaste åren köpts och sålts för miljontals kronor av spekulanter.

Högre böter i SL ska bekosta svindyra kontroller i Stockholms kollektivtrafik

Trafiknämnden i Stockholm vill höja tilläggsavgiften, dvs ”böterna” vid biljettkontroll. Främsta argumentet är att biljettkontrollerna är så dyra. SL lade hela 102 miljoner kronor på biljettkontroller 2022, och gick back 36,5 miljoner på dom. Nu vill de att de som inte har råd med biljetten ska finansiera dessa dyra, hårdhänta och repressiva kontroller.

Vilt strejkande pendeltågsförare tilldelas pris

Igår tilldelades de vilt strejkande lokförarna Förbundet Arbetarsolidaritets pris Arbetare till Arbetare. – Lokförarna har föredömligt visat hur arbetarklassen kan agera gemensamt för sina intressen utanför fackföreningarna när företag och politiker sätter vinsterna först, säger säger Sebastian Carlsson, ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet.

Krögare åtalad för människoexploatering - höll Filippinska arbetare som slavar

Den göteborgske näringslivprofil som nu står inför rätta för människoexploatering är Samuel Samuelsson, tidigare ägare till kafé- och restaurangkedjan Le Pain Francais. Två kvinnor från Filippinerna har hållits närmast som slavar hemma hos Samuel och hans fru Elona.

Paret anklagas för människoexploatering, brott mot utlänningslagen samt folkbokföringsbrott. I polisförhör har de båda kvinnorna från Filippinerna, anställda som hembiträden och/eller barnflickor, berättat att de förväntades arbeta dygnet runt.

 

Kommande event vecka 47

LUND
21/11 18.00 Smålands Nation anordnar DISCUSSION OF THE SCUM MANIFESTO

GÖTEBORG
23/11 18.00 Syndikalistiskt Forum anordnar Folkkök
25/11 14.00 Syndikalistiskt Forum anordnar Filmvisning La Société du spectacle (1973

STOCKHOLM
21/11 16.45 Protest - Stoppa pendeltågskaoset
22/11 16.30 Hyresgästföreningen anordnar Nu kräver vi hyresstopp!
25/11 10.45 Filmvisning The Society of the Spectacle - SocForum

MALMÖ
21/11 17.00 Amalthea Bokkafé anordnar SOPPA OCH SAMTAL Palestiniers situation under ockupation

UPPSALA
21/11 18.00 Allt åt alla Uppsala anordnar Panel Discussion about open places and social centers


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se