Kamratpostaren

Ny vecka, nytt nyhetsbrev, nya projekt!

Hatar du att få mail? Då är oddsen kanske inte så höga att du läser det här. Men för dig som konstant har inkorgen full - eller bara inte gillar konceptet mail - går nu Kamratpostarens nyhetsbrev även att följa via RSS och direkt på vår hemsida.

 

Veckans poddavsnitt

Vänsterpolitisk orienteringskarta - Krakelpodden

Krakelpodden och Komintern är två av vänstersveriges just nu starkast lysande poddstjärnor. Nu släpper de ett avsnitt tillsammans där de tittar närmare på vänsterns skiljelinjer och splittringar, utan att falla in i de förutsägbara spåren på detta tema. Ögonöppnande och lyssningsvärt tycker redaktionen.

 

Veckans textprojekt

Mismar - antikolonialism i norr

“Vi vill använda Mismar som en plattform för att kartlägga något som vi kallar för den norra situationen och har bildats som en reaktion på den här kraftiga vågen av grön kolonialism vi upplever hos oss just nu.

Vi vill också komma i kontakt med andra. Vår “målgrupp” är inte någon sorts föreställd “allmänhet” eller “vanligt folk” - vi har ingen målgrupp, sånt är för metropoliter. Vi bara söker efter folk som också kämpar (..) Vi uttrycker oss som oss själva för att nå ut till såna som oss. Vi tar gärna emot textbidrag eller annat som angår oss!” Läs mer på Mismars hemsida

 

Veckans uppstartsmöte

Arrangera alternativt Pride i Stockholm - uppstartsmöte 17/1

“Vi är trötta på Sthlm Prides jävla högerlojalitet så vi vill ordna vår egen grej  Kom och va med!! Onsdagen den 17/1 kl 17  i Hägerstensåsens Medborgarhus i rummet Syrenen är det ett uppstartsmöte för alla som är intresserade av att vara med och arra ett alternativt pride.( Vi återanvänder just nu Anarcho Pride men kommer byta namn).

Just nu finns inte så info då detta är ett uppstartsmöte i en mycket löst sammansatt grupp som bildades efter förra Pride i affekt efter sthlm Prides försök att slänga ut personer som bar ypg/ypj-flaggor i Pride tåget, samt fördömande av att Erdogan-dockan var med på QAFs paradbil.

Tanken med mötet är att börja planera ett eget pridearrangemang under prideveckan i augusti. Vi vill ha stor spridning på punkter under veckan och alla förslag på workshops, föreläsningar, scenkonst, utställningar etc mottages tacksamt och framför allt om en vill vara med att hålla i punkter eller göra något, kom på mötet! Om en inte har möjlighet att komma nu blir det fler tillfällen.” 

- Vi i Kamratpostarens nyhetsbrev förmedlar kontakt vid behov mellan arrangörsgruppen och intresserade, så om ni vill vara med men ej kan delta på mötet: skicka ett mail till tips@kamratpostaren.se så löser vi det.

 

Veckans kollektivtrafik-kampanj

Återställ Kollektivtrafiken - Återställ Våtmarker planerar för stor aktionskampanj kring kollektivtrafik i Stockholm i april

“ Vi kommer att maxa i Stockholm i april. Hela april. 2024 ska bli motståndets år. Det är nu tid att verkligen fundera på vad det innebär att vara “a decent human being” i en värld som fullständigt kastas in i klimatkollaps. Vad innebär det att vara människa i en tid som vår? Att vara mänsklig när du vet?

Kollektivtrafik ska fan vara gratis - i hela landet! Priset för kollektivtrafik har sedan år 2000 ökat dubbelt så mycket jämfört med ökningen för bensinpriset. Det är skandalöst mitt i en kris. Alla ska ha råd att åka kollektivt och tillsammans! Kom och var med i april och återställ kollektivtrafiken.

- Spärrar upp spärrar - vi gör T-banan gratis

- Sit-ins på bussar - vi ser till att göra busstrafiken gratis.

- Motorvägsdemonstrationer - vi demonstrerar med vår nya banderoll ÅTERSTÄLL KOLLEKTIVTRAFIKEN“ - Läs mer på Återställ Våtmarkers hemsida.

 

Veckans släpp

Nytt nummer av Svärm - Staden: levande, lönsam och död

Allt åt Allas tidning Svärm kommer med ett nytt nummer för alla stadsplaneringsnördar. Läsvärt är exempelvis Emmas text om bakgrunden till projektet Öppna Möllan, som är inne på sitt sjätte år av att öppna upp innergårdar i Malmö. Ett temanummer garanterat befriat från texter från och om Stockholm.

 

Nyhetssvep

Turkisk vrede efter piñata-aktion: ”Ska visa att Erdogan är en åsna”

Under hösten har de turkiska attackerna mot kurdiska områden i norra Syrien intensifierats, samtidigt som de hamnat i medieskugga. Ett år efter att Erdogandockan hängdes i fotknölarna vill Rojavakommittéerna återigen väcka omvärldens uppmärksamhet – med hjälp av en färgglad åsna.

 

Fler ansökningar om ändrat juridiskt kön avslås

Avslagen om att ändra juridiskt kön från Rättsliga rådet har ökat. Ottars granskning visar att i nära hälften av de ärenden som fått avslag saknas fullständiga läkarintyg. Enligt advokat Silas Aliki färgas rådets arbete av de senaste årens transdebatt. 

Ottar har tidigare skrivit om att Rättsliga rådet sedan 2019 avslår allt fler ansökningar om sen abort av sociala skäl. Nu visar Ottars granskning att samma tendens gäller ansökningar om ändrad könstillhörighet och/eller tillgång till underlivskirurgi.

 

Lagförslag: Brott att förolämpa polis

Skyddet för offentliganställda, som poliser och socialsekreterare, ska skärpas föreslår en ny utredning. Bland annat genom en ny brottskategori: Förolämpning mot tjänsteman. Enligt utredaren John Ahlberk kan det röra sig om grova verbala angrepp som ”syftar att sänka självkänslan” hos en tjänsteman.

 

Svenska tjejen blev spion – för Israels räkning

Hon började i Moderata ungdomsförbundet, blev värvad som israelisk underrättelsekälla och vill nu vidare till den svenska polisen. Här är den osannolika historien om kvinnan som infiltrerade propalestinska organisationer för Israels räkning.

 

Taxiförarnas egen app ska ta upp kampen mot jättarna

När matbuden och taxiförarna ville organisera sig fick de kalla handen från appföretagen. Nu har några av dem startat en egen app som ger förarna bättre betalt. Och nyligen kom nya EU-regler som ska ge plattformsarbetarna större rättigheter.

 

Folkmordsanklagelser mot Israel prövas akut av internationell domstol

Sydafrika har lämnat in stämningen och anklagar Israel för folkmord i dess krig mot Gaza. Förra veckan inleddes en två dagar lång förhandling i den internationella domstolen ICJ i Haag.

 

Klarnas kundtjänst lockar unga till Cypern – svältlön och trakasserier

Hundratals unga svenskar lockas med sol, bad och bonusar för att jobba med Klarnas kundtjänst på Cypern. Men verkligheten blir något helt annat.

 

Kunder kritiska mot JAK-banken visar granskning

Cirka 7 600 personer väntar på återbetalning från JAK medlemsbank, enligt ett avslöjande från Dagens nyheter i går. En del kunder ger uttryck för stor besvikelse och en av förgrundsgestalterna i Sverige säger att hon beklagar och tycker ”synd om dem som inte har förstått att de är delägare i banken”.

 

75 procent av fiskefartygen går under radarn

Med hjälp av AI och satellitbilder avslöjas att 75 procent av världens flotta av fiskefartyg inte ger ifrån sig signaler som kan följas av allmänheten. Det framgår av en studie i Nature. 

– Genom att avslöja mörka fartyg har vi skapat den mest omfattande offentliga bilden av det globala industriella fisket som finns tillgänglig, säger forskaren Jennifer Raynor i ett uttalande.Kommande event vecka 3

GÖTEBORG
20/1 14:00 Syndikalistiskt Forum anordnar WORKSHOP Organisatörens handbok Tips och trix för facklig organisering

LUND
23/1 17:30 Extinction Rebellion Lund anordnar Klimatcafé Lund 🌱🍻

MALMÖ
18/1 18:30 Krakel anordnar Study Circle: Meeting the Universe Halfway
22/1 18:30 Krakelmåndag: Introduktion till studiecirklar

STOCKHOLM
17/1 18:00 Öppet möte med International Solidarity Movement (ISM)
17/1 18:30 Cyklopen anordnar QUEERT BOKCAFÉ (Igen!)
20/1 19:00 Solidaria anordnar Stödkväll på Kafé44


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se