Kamratpostaren

Välkommen till veckans nyhetsbrev. Innan allt annat vill vi börja med att uppmärksamma det uttalande som Syndikalistiskt forum i Göteborg gick ut med i dagarna, med bakgrund av de trakasserier från ett litet antal nazister som pågått mot dem under flera års tid.

Vi har publicerat ett utdrag här nedan, hela uttalandet går att läsa på deras hemsida.

“Media har uppmärksammat den här vågen av digitala trakasserier mot flera, från aktivister till universitetsanställda till högst uppsatta politiker. Vi erbjuder de som utsätts stöd så gott vi kan och har aldrig gjort en grej av det vi själva utsatts för, med förhoppningen att solidaritetens pelare ska hålla oss uppe.  (...)

Vi kommer att behöva ert stöd. Utan er blåser det upp till storm.

Det här är vår önskan om solidaritet. 

Bokmässan är bara ett exempel. Det är inte bara där, utan också i vardagen vi behöver stå starka. Fortsätt komma hit! Bli medlem! Ta ett pass på bokmässan 2024. Bjud med en kollega eller ingift faster. Vik dig inte för att en paranoid nazist med skyddad adress och utan vänner skriver på internet att det är du som är konstig. Prata med varandra och prata med oss. Du vet vem som vinner om du tystnar.

För någonting måste vi ha väldigt klart för oss: Det slutar inte med vår förening. När extremhögern hotar kulturhus, folkhögskolor, föreningar eller författare som har samröre med oss, så testar de bara vattnet. 

Att vika sig är att ge dem grönt ljus. Egentligen så skiter nazisterna i oss. Det är kulturhusen, folkhögskolorna, föreningarna och de litterära verken de är ute efter. Vi är störiga, envisa och högljudda, men vi är en mikroskopisk spelpjäs så länge det bara är vi. Hoten och hatet tar inte slut den dagen som någon svär sig fri från oss. Tvärt om.

Med förhoppning om en annan värld

och minst elva bokmässor till

Syndikalistiskt Forum, hösten 2023”

 

Veckans snackis

Henry Kissinger död

USAs före detta utrikesminister hade till slut den goda smaken att dö, vid den höga åldern 100 år. Betydligt kortare blev livet för de miljontals vietnameser, kambodianer och laotier som Kissinger gav klartecken att bomba ihjäl som en del av USAs härjningar under kalla kriget. Rolling Stones sammanfattar några andra av de krigsbrott han hade på CVt.

 

Veckans poddavsnitt

Antisemitism och Israelkritik - Krakelpodden

Krakelpodden går pedagogiskt igenom vad antisemitism är, och hur man kan förstå frågan ‘Kan israelkritik vara antisemitisk?’ med en vänsteranalys.

 

Veckans julkalender

GigWatch’s julkalender: Julen smälter isen

GigWatch släpper första delen av sin julkalender, en radioteater i fyra delar om när tomtens verkstad gigifieras. Julkalendern väver in teman om arbete, teknologi och klimatet med hemsnickrad musik och rappande mellanchef-nissar. Det verkar bli en wild ride. Lyssna via Spotify eller direkt i webbläsaren.

 

Veckans internetcensur

Facebooksidan “Bojkotta Hälsans kök” har blivit nedstängd av Facebook, enligt sidan Apartheidfri November. “Bojkotta Hälsans kök” uppmuntrar till bojkott av det israeliska ägarbolaget som supportar ockupationen med skattepengar. Det är oklart om Facebook gett någon förklaring till varför sidan stängdes ned.

 

Veckans fulknep

Lagen om hemlig dataavläsning föreslås bli permanent

När politiker och myndigheter vill att något ska få minimalt med uppmärksamhet ser de till att släppa pressmeddelandet på en fredag. Klockan 17.30 i fredags fick vi veta att regeringen föreslår att lagen om hemlig dataavläsning görs permanent. 

Lagen infördes tillfälligt från oktober i år fram till 2025, och ger polisen rätt att avlyssna människor utan brottsmisstanke - för att förhindra brott. Logiken är inte solklar. Den tillfälliga lagen har fått hård kritik för att kränka den personliga integriteten och för risken att den missbrukas.

    

Veckans blogginlägg

Säkerhetspolitisering av demokratin

Leodan skriver om problemet med politiker som allt oftare avfärdar obekväma frågor som desinformation eller säkerhetshot, och utmaningen i att jobba med att utbilda människor i källkritik.

“Menar vi allvar med viljan att bidra till ett kritiskt medborgarskap, eller vill vi som utbildningsinstitution helst fostra lagom kritiska invånare; som inte bråkar för mycket, buar åt statsministern eller delar videos av det efteråt? Vilken skyldighet har vi som institutioner, professioner och medborgare att göra som civilförsvarsministern, utrikesminister eller statsministern säger?”

 

Veckans ord 

Hotellifiering

Det började i Stockholm, men nu breder fenomenet ut sig. Hundratals vanliga hyresrätter i Göteborg har gjorts om till hotellägenheter de senaste åren. 

Med hjälp av mellanhänder kan fastighetsägare upphäva både förhandlade hyror och besittningsrätten, som gör att du inte kan bli uppsagd utan speciella skäl. Metoden kastar hyresgästen tillbaka till ett läge som inte rått i Sverige sedan 1930-talet. Tidningen Hem och hyra granskar fenomenet.

 

Nyhetssvep

Skulle automatisera bort tågvärdarna med kameror - nu behövs ny personal som borstar snö från kamerorna

Nästa del i Stockholms pendeltågsfars. Pendeltågens kamerasystem som, istället för tågvärdar, ska övervaka så att inga resenärer kläms i dörrarna, kostade regionen nästan 300 miljoner kronor. Men under förra vintern visade det sig att kamerorna inte fungerade så bra. Nu är MTR:s nya lösning på plats: personal utrustade med borstar som ska ta bort snö och is.

 

Protest mot planer på urangruva i Oviken, Jämtland

Runt 200 personer samlades förra tisdagen för att demonstrera mot gruvplanerna i området. Det i samband med att gruvbolaget Aura energy under dagen presenterar sina framtida gruvplaner i området på ett öppet möte för allmänheten i Oviken.

 

Rekordmånga arbetsplatsolyckor inom solcellsbranschen

Billigare solceller – då får arbetarna betala med ökad risk för sina liv. Antalet olyckor i solcellsbranschen skjuter i höjden och oseriösa företag vinner anbud genom att strunta i kraven.

    

Räntan på CSN-lån dubblas

Med anledning av ränteläget i Sverige höjs nästa år räntan för studielån från CSN med över 100 procent, beslutar regeringen. Det kan leda till en årlig kostnadsökning på uppemot 1527 kr.

 

Facket stämmer MTR: Undanhöll arbetsrisker för lokförare

Fackförbundet ST stämmer pendeltågsoperatören MTR till arbetsdomstolen. Man anser att en rapport innehållandes arbetsmiljörisker för lokförare inte lämnats ut i tid. ST kräver skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen.

 

Efter alla protester – var fjärde lärare riskerar jobbet

Efter landsomfattande manifestationer mot neddragningar i skolan har kommunernas budgetar nu börjat klubbas. Och skolorna drabbas. På Kryddgårdsskolan i Malmö riskerar nu en fjärdedel av personalen att bli av med jobbet.

 

Stora protester i Italien efter uppmärksammat kvinnomord -  sk ’’femicid’’

I Italien har stora protester brutit ut, efter att ännu en kvinna mördats brutalt i det som på italienska kallas för femminicidio, kvinnomord. I helgen anordnades den största feministiska demonstrationen på decennier i Italien och hundratusentals personer gick ut på gatorna i Rom. Arbetaren går igenom vad  det är som pågår i Italien just nu.

 

Apotea stäms av Unionen - chefer trängde sig in på fackligt möte

Två chefer på nätapoteket Apotea trängde sig in på ett fackligt möte för medlemmar i Unionen. − Det var en ansträngd stämning på mötet där chefen ifrågasatte min roll och mitt mandat, medarbetarna blev väldigt besvärade av situationen. Vi var helt slut efteråt, luften gick ur oss, berättar arbetsmiljöombudet för Kollega. 

Unionen anser att arbetsgivaren på detta sätt gjort intrång i ett möte för förbundets medlemmar och därmed röjt deras fackliga medlemskap, vilket är olagligt. Mötets syfte var att diskutera arbetsmiljön med Unionens medlemmar. Apotea har tidigare uppmärksammats i media för sina usla arbetsvillkor för lagerarbetare, med stress, trakasserier och kameraövervakning.

 

Några kommande event vecka 49  

LUND
6/12 16:00 Smålands Nation anordnar Diskussionsgrupp Minoritetsstres
8/12 18:00 Autonom Organisering & India Däck anordnar Cirkel: Hur befriar vi Palestina?

 

KARLSTAD
7/12 17:00 Nätverket för Palestina Värmland anordnar Stoppa folkmordet - protestera mot politikerna!

 

GÖTEBORG
8/12 18:30 Syndikalistiskt Forum anordnar La Société du Spectacle - Filmvisning och regissörssamtal
7/12 18:00 Samidoun Göteborg anordnar Bokcirkel Strategi för Palestinas befrielse

 

STOCKHOLM
14/12 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Skogslandet
Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se