Kamratpostaren

Vecka 48! Mörker! Blockader! Demonstration i Karlstad! Ulf K blir skriken på och gör bort sig igen! En helt vanlig vecka i november.

Veckans aktion

Blockad på Göteborgs centralstation mot Elbit Systems

I lördags genomfördes en blockad på Göteborgs centralstation i protest mot att svenska skattepengar går till israeliska vapenföretaget Elbit.

Ett utdrag från Allt åt alla Göteborgs uttalande från aktionen låter såhär: Svenska försvaret slöt ett tioårigt miljardavtal med Elbit nu i oktober – mitt under Israels pågående bombningar av Gaza. När Kristersson besökte Göteborg i tisdags sade han att han vill göra allt han kan för att stoppa det här "kriget". Upp till bevis, Kristersson. Vi kräver att du agerar för att skydda Gazas befolkning genom att riva avtalet med Elbit.

Våra skattepengar ska inte bekosta Israels krigsbrott. Tills dess – ingen business as usual. Därför blockerade vi och andra göteborgare igår Centralstationen med kravet: Ingen handel med krigsbrottslingar. Läs mer på Allt åt alla Göteborgs instagram

 

Veckans snackis

Israels rätt till folkm…

Under Ulf Kristerssons senaste after work råkade han ut för en klassisk freudiansk slip, när han inför publiken förkunnade att “ Israel har rätt till folkm…- rätt till försvar”. Felsägningen fångades på film av Allt åt alla Göteborg och har fått stor spridning på sociala medier.

Såhär skriver de: “Inte ens en halvtimme pallade Kristersson stå och försöka trixa sig ur frågor om varför regeringen lade ner sin röst om eldupphör, och varför Billström kallade det "proportionerligt" att Israel dödat över 5 000 barn med sina raketer.

Efter 24 minuter körde Ulf sin vanliga rutin om att det är så synd om honom som är "den vuxne i rummet" och försvann sedan från scenen. På den tiden hann han dock få fram regeringens kärnbudskap: att Israel har rätt till folkmord.”

Se hela klippet på Allt åt alla Göteborgs instagram.

 

Veckans poddtips

Porrbiografen - Dokumentär i P1

Ny poddserie granskar Porrbiografen Blue Vision i centrala Stockholm. Biografen har länge varit en plats som används av prostituerade och sexköpare och där kvinnor i många år har varit utsatta för övergrepp.

 

Veckans poddtips 2

Vad händer, GBG - Ulf Kristersson besöker Göteborg

Inte fått nog av Ulf Kristersson än? Vad händer, GBG-podden går igenom vad som egentligen hände på AWn där Uffe gjorde bort sig (igen). Och vad gjorde han ens i Göteborg?

 

Veckans blogginlägg

Ökenvandring

Vad kommer hända med vänstermedia när presstödet dras in för många tidningar? Signaturen Turist funderar.

 

Veckans långläsning

Israeliska organstölder: Sanning & Konsekvens

En svensk journalists avslöjande om i­sraeliska organstölder resulterade i globala p­rotester, ett inställt statsbesök och att han själv jämfördes med Adolf Hitler. Det fanns bara en hake: han hade rätt. 

Fjorton år senare står det klart att ett israeliskt rättsmedicinskt center systematiskt stulit organ både från döda israeler och palestinier under 90-talet, en nyhet som det synts mycket lite om i svenska medier.

 

Nyhetssvep

Aktivister blockerade Stora Ensos massafabrikssvep

Under lördagen blockerade aktivister från flera olika grupper Stora Ensos massafabrik i närheten av Gävle. De kräver bland annat att företaget betalar kompensation för den ekologiska och sociala förstörelse som företaget har orsakat i Uruguay och Brasilien och uppmanar också svenska staten att sätta stopp för destruktiva skogsbruksmetoder inom Sverige

 

Tesla stämmer svenska staten - och Postnord

Som en sympatiåtgärd i Teslastrejken blockerar Postnords arbetare alla leveranser av post till Tesla. Detta har gjort att bolaget inte får sina registreringsskyltar. Nu stämmer elbilstillverkaren både den svenska staten och Postnord efter blockaden, rapporterar Dagens Industri. Blockaden är “en diskriminerande attack” enligt Tesla.

    

Slagsmål och stök på Östermalmsskola

Ett stort bråk ska ha urartat i "ett upplopp" bland mellanstadieelever på Engelbrektsskolan i Stockholm i torsdags. Det rapporterar Sveriges Lärare som utfärdade ett skyddsstopp på skolan till följd av kaoset. Bråket uppstod till följd av brist på skolpersonal som lämnade eleverna utan tillsyn på rasten. Skolans rektor motsäger sig uppgifterna och menar att skolan inte har brist på personal.

 

George Floyds mördare knivhuggen i fängelset

Expolisen Derek Chauvin, dömd för mordet på George Floyd, vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen i fängelset. Det uppger en källa för nyhetsbyrån AP. Mordet, som resulterade i enorma Black Lives Matter-protester i USA år 2020, filmades av förbipasserande. På filmen syntes det hur Chauvin kvävde ihjäl Floyd genom att trycka sitt knä mot hans huvud och hals i omkring nio minuter i samband med ett ingripande.

 

Slumvärden Wonna de Jong tvingar arbetare sanera asbest utan skydd

Den ökända slumvärden Wonna de Jong renoverar sin nyinköpta stora fastighet på flådiga Östermalm. Men hennes polska byggjobbare tvingas sanera asbest – helt utan skyddsutrustning. När Arbetsmiljöverket försöker stoppa miljardärskans farliga renoveringar struntar hon helt i dem. Och möter inspektören med hat och förakt.

 

Mindre än var tionde dödsolycka på jobbet har lett till att arbetsgivaren straffas

På fem år har 220 människor dött på jobbet. Trots hårda krav på att arbetsgivare ska förhindra olyckor har endast 16 av dödsfallen lett till rättsliga påföljder för arbetsmiljöbrott. 

 

Olydig klimataktivist frias i unik dom

Klimataktivisten Noa Tucker greps och åtalades efter att ha varit med i en olydnadsaktion och stoppat biltrafik på en Stockholmsgata. Han hade uppsåt till gärningen och har begått ett brott, säger tingsrätten. Men han straffas ändå inte. Det är oskäligt att döma ut dagsböter med hänvisning till det hot klimatkrisen utgör, heter det i domen.

 

Dark store tecknar kollektivavtal – men buden omfattas inte

Den omdiskuterade lagercentralen Wolt Market tecknar nu kollektivavtal med Handels. Men för cykelbuden som levererar varorna blir villkoren desamma som tidigare. De omfattas nämligen inte av avtalet utan får trampa på som vanligt.

 

Några kommande event vecka 48

KARLSTAD
3/12 14:00 Nätverket för Palestina Värmland anordnar Stoppa ockupationen - Befria Palestina!

GÖTEBORG
28/11 16:00 Syndikalistiskt Forum anordnar QUEER Separatistiskt Häng på Forum

MALMÖ
2/12 15:00 Palestinanätverket i Malmö m.fl. anordnar Film: Gaza Fights for Freedom (Eng. text) med efterföljande panelsamtal
4/12 17:30 Vänsterpartiet Malmö anordnar ETT MALMÖ TILLGÄNGLIGT FÖR ALLA!

STOCKHOLM
28/11 16:00 KlimatUppropet anordnar Climate Demonstration Street Walk Stockholm (7)
30/11 18:00 Inga rasister på Stockholms gator anordnar Demonstration mot AFS
5/12 18:00 Vänsterpartiet Vantör anordnar Ockupationens ABC - Föredrag om Palestina

 

    


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se