Kamratpostaren

Kamratpostarens nyhetsbrev har nu hundra prenumeranter! Vår förhoppning är att kunna vara en del i att skapa nya kanaler - som är fria från algoritmer, censur och betalt content - för att hjälpas åt att hålla oss uppdaterade på vad som händer. Vi vill också göra det enklare att nå ut med mobiliseringar, event och insamlingar. Det känns kul och värdefullt att du väljer att vara en del av detta.

Veckans kö

..Är kön till Queers against fascisms stödpub för Gaza. Har kön till Cyklopen nånsin ringlat så lång en onsdag? Fullsatt efter en timme och 80 000 kr insamlade vid kvällens slut. Läs mer på Queers against fascisms instasida.

 

Veckans mobilisering

MÖTEN FÖR MOBILISERING TISDAG 7 NOVEMBER - under lunchen

Förra veckan lämnade studenter, doktorander och professorer runtom i landet föreläsningssalarna för en walkout, med en uppmaning till sina lärosäten att agera för vapenvila, humanitärt bistånd och skydd av civilbefolkningen i Gaza.

Nu idag samlas de som vill engagera sig vidare för att prata om hur det kan göras. Mötesplatser planeras på: Borås högskola, Eskilstuna, Högskolan i Halmstad, Karlstads universitet, Konstfack i Stockholm, Södertörn, Malmö universitet, Lunds universitet, BMC Uppsala, ABF Uppsala, Stockholms universitet, Chalmers, HDK i Göteborg och Östra Grevie folkhögskola.

Mer detaljer hittar du på Palestinagruppernas instagramsida.

 

Veckans ögonöppnare

Saudiarabien hotar hbtq-kulturen på biblioteken

Max Karlsson går igenom vad som hänt i biblioteksvärlden, där finansiering från Saudiarabien får internationella organisationen för bibliotek att stryka HBTQ-teman från dagordningen. Efter att ha använt fotboll och världsmästerskap som vittvätt för brott mot mänskliga rättigheter tar man nu sikte på biblioteken.

 

Veckans svampställe

Under jorden förenas politiker, lobbyister och företagare av osynliga trådar

I friskolesystemets snåriga värld har en mylla uppstått där gyllene svampar har lätt att gro. Nu har en utbränd och förbannad lärare gett sig sjutton på att avslöja de hemliga svampställena. Lång intervju med en av hjärnorna bakom Tankesmedjan balans - gräsrotsprojektet som fått hela Sverige att prata om friskolelobbyism.

 

Veckans namninsamling

Palestinagrupperna uppmanar: Skydda civilbefolkningen i Gaza!

Vi kräver att den svenska regeringen agerar kraftfullt för en omedelbar vapenvila, skydd för den palestinska civilbefolkningen och införsel av akut humanitär hjälp, mat, vatten, medicinsk utrustning och elektricitet. Skriv under namninsamlingen här.

 

Nyhetssvep

Klimataktivister frikänns efter motorvägsblockad

Tingsrätten frikänner fem klimataktivister som åtalats för sabotage efter att ha stoppat trafiken på Essingeleden i Stockholm mitt i morgonrusningen. Enligt domen kan den trafikstörning som orsakats inte anses vara allvarlig, och därför inte räknas som sabotage.

Dark store-trenden mörklägger städer

Hyperbekvämligheten ses som en framtidsbransch där riskkapitalbolag pumpar in pengar. Dark stores är bland de senaste trenderna i den urbana stadsmiljön. Det är företag som erbjuder supersnabb leverans av dagligvaror och flyttar e-handeln från lagerlokaler utanför staden, rakt in i stadskärnan.

Klarna har tecknat kollektivavtal – strejken avblåst

Under förhandlingar på fredagskvällen har betaltjänstföretaget Klarna nu tecknat ett kollektivavtal. Strejken, som var tänkt att inledas på tisdag, blåses därför av.

Graffitimålare frikänns – ökade skönhetsvärdet

En graffitimålare frias av Gotlands tingsrätt efter att ha målat ett (ganska fult, red. anm.) lamm på en sprucken betongfasad i Visby, rapporterar Dagens Juridik. Rätten ansåg att mannen målat så fint att han rent objektivt ökat byggnadens skönhetsvärde.

MTR gick back på att slopa tågvärdarna

Avvecklingen av tågvärdarna skulle bli en bra affär både för MTR och skattebetalarna. Nu sitter SL med ett jätteöverskott – medan MTR tappar hundratals miljoner. Resenärerna har varit de stora förlorarna.

Tesla lämnar förhandlingarna med IF Metall: Vill inte ha kollektivavtal

Sedan den 27 oktober är omkring 130 av Teslas bilmekaniker uttagna i strejk. Anledningen är att företagets svenska dotterbolag, TM Sweden, vägrat teckna kollektivavtal med IF Metall. På måndagen meddelade Tesla att de inte kommer att teckna kollektivavtal med IF Metall. Nu trappas konflikten upp.

Kaoset: Föräldrar tar barn ur skolan och elever strejkar

Det kokar av missnöje bland elever, föräldrar och stora delar av personalen på Norra Strandskolan. Svidande kritik riktas mot friskoleägaren Dibber, och nu har Skolinspektionen beslutat att göra en tillsyn på skolan. Dibber är en del av en större norsk friskolekoncern med totalt 14 skolor och 65 förskolor i Sverige.

Byggföretag i konkurs – skyller på facket

Det var i mitten på september som Byggnads satte två byggföretag i blockad i Helsingborg. Nu har ett av dem – TS Prefab – begärt sig själva i konkurs. Ägaren till TS Prefab menar att problemen började när ”Byggnads började jaga arbetarna” på arbetsplatsen och att  ”Byggnads värvade medlemmar och därmed fick möjlighet att kontrollera löner och avtal”.

 

Veckans blogginlägg

Finns det ärligt talat någonting mindre hotfullt än när någon lämnar ett rum? Vad fan ska de göra, de är inte här längre?

Laserjesus skriver om fultolkningar och Judiska centralrådets fördömande av den Walkout som organiserats i protest mot slakten av civila i Gaza.

 

Kommande event vecka 45

STOCKHOLM

11/11 19:00 Klubb gränslös - stödfest för Ingen människa är illegal - på Cyklopen
09/11 18:15 Manifestation till minne av Novemberpogromen
11/11 12:00 Solidaria anordnar Make banners and demo materials in solidarity with Palestine

Glest med event från din stad? Glöm inte tipsa oss om vad som är på gång!


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se