Kamratpostaren

Vecka 4! Kamratpostarens nyhetsbrev växer stadigt och har nu över 200 prenumeranter. Fortsätt tipsa vänner, kamrater och bekanta som vill hålla lite mer koll på vad som händer i samhället och i svenska sociala rörelser. Och såklart - fortsätt tipsa om saker att sprida. Nu till veckans rubriker.

 

Veckans lansering

Klägget - granskar ljusskygga intressen

Klägget är platsen där gränsen mellan politiken, påverkan och storbolagen upplöses. Varje dag ser vi hur tidigare politiker går från att representera folket till att bli betalda lobbyister för hemliga kunder.

För att uppnå målet om en levande demokrati har folkrörelsen Skiftet instiftat det partipolitiskt oberoende granskningsinstitutet Klägget. Klägget granskar och avslöjar klägget som undergräver vår demokrati.

 

Veckans namninsamling

Till SVT & EBU: Bojkotta Israel från Eurovision 2024

“Ryssland bojkottades i fjol då de inte fick medverka i Eurovision efter att de invaderade Ukraina. Vi vill se samma hårda regler när det kommer till Israels ockupation av Palestina.”

 

Veckans kommentar

Hårt regisserad presskonferens om skogen

Pressrummet var fullsatt med koncentrerade journalister. Det var först senare jag förstod hur det gått till att bara tre av oss fick ställa våra frågor om bland annat den konfliktfyllda skogsfrågan till högsta hönset i EU, skriver Aktuell Hållbarhets Pernilla Strid.  

   

Veckans öppettider

Solidaria solidaritetscenter i Stockholm

Alla stockholmare kan numera besöka solidaritetscentret Solidaria i Sundbyberg som har öppet hus flera dagar i veckan. Tisdagar och torsdagar 18-21 samt söndagar 14-19 håller de öppet i januari.

 

Veckans snackis

Hittar kokain – inne på toppolitikernas toaletter

När Aftonbladet gjorde tester inne på riksdagskansliernas toaletter fanns spår i hälften av fallen.

 

Veckans folkbildning

Miniguide till RSS-feeder

Serietecknarna bakom Topaz Comics har gjort en kort serie som på ett enkelt och tydligt sätt förklarar grejen med RSS. Allt du behöver för att börja använda det för att hålla koll på hemsidor, bloggar, eventportaler och annat innehåll på nätet. Läs själv eller tipsa en kompis som är fast i sociala medier-snurran!

 

Nyhetssvep

Solidariska byggare växer och vinner allt fler mål i AD

Antalet mål i Arbetsdomstolen, AD, har ökat sedan Solidariska byggare inledde en juristsatsning. Förra året var syndikatet part i 21 av 77 domar – varav facket vann eller förlikades i alla mål förutom ett.

    

Fler negativa än positiva till civila biljettkontrollanter – i Västtrafiks undersökningar

Ett av Västtrafiks argument för att införa civila biljettkontrollanter är att fler resenärer ser positivt på det än förut. Men i deras egna undersökningar är bara 28 procent positiva till civila kontroller – och ökningen 2023 är bara en procentenhet.

 

Jurister kritiserar rubriceringen sabotage mot klimataktivister

Att använda rubriceringen sabotage mot klimataktivister som blockerar vägar i sina demonstrationer är något som kritiseras av flera jurister. Rubriceringarna startade för knappt två år sedan, strax efter att Sverigedemokraterna på sociala medier börjat kalla aktivisterna för sabotörer och samhällsförstörare, rapporterar Sveriges radio Ekot.

 

Gigbolaget Workish lanserades med kändisarna – går i konkurs

Både Linda Pira och Rosanna Charles satt tidigare i styrelsen för det uppmärksammade gigbolaget Workish. Nu har bolaget försatts i konkurs av tingsrätten.

 

Aktionsdag för eldupphör i Gaza – 100 dagar efter krigsutbrottet

Under förra lördagen deltog tusentals och ytterligare tusentals människor i flera städer i en global protestdag mot Israels offensiv i Gaza – som varat i 100 dagar. Även i Israel skedde protester.

 

IF Metalls ovanliga drag: Vi betalar alla drabbade för vår blockad mot Tesla

IF Metall har erbjudit alla företag som berörs av blockaden mot Tesla att betala konfliktersättning om deras anställda skulle gå sysslolösa. ”Hör av er till oss. Vi kan lösa det”, lyder budskapet enligt IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä.

 

Politiker duckar beslut om omstridd hyresrenovering i Göteborg

Politikerna vill undvika dyra renoveringar som tvingar folk att flytta. Men när frågan ställs på sin spets i en principiellt viktig renoveringsstrid väljer de folkvalda att avstå beslut. Nu ska hovrätten avgöra om kommunala Familjebostäders hyresgäster måste få helkaklade badrum eller ej.

 

Några kommande event

LUND
23/1 17:30 Extinction Rebellion Lund anordnar Klimatcafé Lund 🌱🍻

GÖTEBORG
29/1 13:00 Enhetsfront för Palestina anordnar Kraftsamling för Palestina

STOCKHOLM
25/1 17:30 Sveriges Lärare Stockholm anordnar Filmkväll When we fight
25/1 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Tredje träffen - Lobbyism och kapitalism
27/1 18:00 Kafé44 anordnar Stödkväll för transpersoner i nöd
29/1 11:00 Föräldrar för eldupphör anordnar Barnvagnsmanifestation för Gazas barn

MALMÖ
25/1 21:00 Amalthea Bokkafé anordnar Polisens kontrollexpansion i Sverige: politiska och sociala konsekvenser med Janne Flyghed
29/1 18:30 Krakelmåndag med Försoning och konflikt


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se