Kamratpostaren

Här kommer veckans urval av nyheter och händelser från Kamratpostaren!

Veckans granskning

Finansiärerna - nazistisk propaganda för skolpengen

Med ledord som ”upplysning”, ”bildning” och ”ordning och reda” har Hans och Barbara Bergström gjort sig förmögna på den svenska skolan. Men när Expo granskar parets amerikanska stiftelse avslöjas att pengar gått till att stödja medier som sprider nazistisk propaganda och konspirationsteorier.

 

Veckans utsugare

Ubers nya avtal - rätt att strunta i lön vid klagomål

Husby Arbetarblad visar upp Ubers nya avtal med sina taxichaufförer - som ger Uber rätt att vägra betala ut lön om kunden klagat på chauffören.

 

Veckans forum

Radikalt forum i Göteborg 28/10

Göteborg bjuder på en dag med programpunkter om högerextrema strategier, gigekonomins framtid, nedväxt och klassamhället. Inbjudna talare är namn som Lovisa Broström, Mattias Wåg och Göran Thernborn.

 

Veckans organisation

Ort till ort - gräsrotsorganisering av hyresgäster

Ort till ort är verksamma i Stockholmsförorterna Husby, Fisksätra och Sundbyberg, och kämpar för bättre villkor för hyresgäster och mot hyreshöjningar. Just nu driver de bland annat ett krav på hyresstopp för 2024 och kommunalisering av privata bostadsbolag.  Dessutom har de en flitigt uppdaterad hemsida där man kan följa deras aktivitet, och även ett eget nyhetsblad.

Bland annat skriver de om problem med smyghöjningar av hyran som hyresvärdar försöker få igenom exempelvis genom att börja debitera extra för vattenförbrukningen. Läs mer på orttillort.se.

 

Veckans nyhetssvep

Kommunal i Umeå vill ha samma lön som regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare

Den 1 november höjs lägstalönen för att få arbetstillstånd i Sverige till 27 360 kronor. Nu vill Kommunal i Umeå förhandla upp medlemmarnas ingångslön till samma nivå.

Stor judisk protest mot Israels bombningar av Gaza

Hundratals amerikanska judar greps under onsdagen i Washington DC efter en omfattande protest mot de israeliska bombningarna av Gaza. Bland annat ockuperades en kongressbyggnad av gruppen Jewish Voice for Peace.

Mindre än var tionde dödsolycka på jobbet har lett till att arbetsköparen straffas

På fem år har 220 människor dött på jobbet. Trots hårda krav på att arbetsköparen ska förhindra olyckor har endast 16 av dödsfallen lett till rättsliga påföljder för arbetsmiljöbrott. 

Åtal mot illegal streaming gav mångmiljon-skadestånd

Två män i Gävle straffas hårt med fängelse och skadestånd efter att ha förmedlat tv-kanaler som C more, Viaplay och Discovery till drygt 13 000 användare illegalt. De döms för att ha skapat ett illegalt IPTV-nätverk, där man utan tillstånd återsänt tv-kanalers utbud via internet.

Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

Årets hyreskrav är högre än någonsin – 12 procent. Men hyresvärdarnas vinster är mer än dubbelt så stora, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Protester mot höjningen av lönekravet för arbetstillstånd

Den senaste veckan har flera protester ägt rum i Stockholm mot det nya försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, som träder i kraft den 1 november. Förra onsdagen bildade anställda i berörda branscher en ”mänsklig kedja” utanför Migrationsverket.

IF Metall: Tesla registrerar fackligt medlemskap

Tesla samlar in uppgifter om vilka anställda som kommer att strejka nästa vecka – det vill säga: vilka som är med i facket. Ett brott mot svensk lag, hävdar IF Metall.

Östersjöns fiskar nära krasch – regeringen lovar mer fiske

En ekologisk katastrof hotar Östersjön när sillbeståndet står inför en total krasch. Men regeringen vill fortsätta tillåta fiske trots att EU vill stoppa det under nästa år.

Greta Thunberg gripen i London under klimatdemonstration

Gripandet ska ha skett i samband med en klimatdemonstration mot olja och gas i den brittiska huvudstaden. Ett videoklipp från händelsen visar hur polisen pratar med Thunberg, som bär ett märke med sloganen ”Ut med oljiga pengar”. The Guardian skriver att demonstrationen sker i samband med oljetoppmötet Energy Intelligence Forum, som tidigare hette Olja och pengar-konferensen.

 

Några kommande event vecka 43

NORRKÖPING
27/10 15:00 Extinction Rebellion Norrköping anordnar Sorgemarsch och ceremoni

STOCKHOLM
24/10 12:00 Seko Tunnelbanan anordnar Manifestation 30 år av försämring! Nu får det vara nog!
27/10 17:45 Cykelaktion Stockholm anordnar Critical Mass
28/10 12:00 Hjälp Solidaria flytta in (igen!)

GÖTEBORG
28/10 10:00 Flamman anordnar Radikalt forum i Göteborg


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se