Kamratpostaren

Årets första nyhetsbrev kommer ut onsdag denna vecka då redaktionen inte orkade skriva klart det i måndags. Vi lovar bättring och önskar en god fortsättning samt ett fritt Palestina till alla läsare!

 

Veckans rättelse

Om det låter för bra för att vara sant.. så är det oftast inte sant. I förra nyhetsbrevet påstod vi glatt att Hälsans Kök inte längre tillverkas i Israel, baserat på en artikel i Proletären. Några timmar efter publicering lade Proletären till en rättelse om att detta endast gäller vissa av Hälsans Köks produkter. Så det är bara att spotta ut vegoschnitzlarna igen ifall ni vill bojkotta Israel, och vi ursäktar dessa fake news.

 

Veckans palestinademonstration

Stor demonstration på nyårsafton i Stockholm

Redaktionen till detta nyhetsbrev kämpar på med att försöka få reda på palestinademonstrationerna innan de händer (snälla hjälp till med detta genom att skicka ett tipsmail till tips@kamratpostaren.se om du känner till en som planeras), nu fick vi tyvärr återigen rapportera efteråt. 

bild från palestinademonstrationen i stockholm

Under nyårsnatten genomfördes en stor demonstration med fackeltåg i Stockholm till stöd för Palestina. En fin video från demon går att se via Instagram.

 

Veckans granskning

Skogen de ärvde - skogsadeln som kräver staten på skadestånd 

Två markägande adelsbröder kräver Skogsstyrelsen på över 4 miljoner kronor i skadestånd. Detta för att myndigheten inventerat och registrerat höga naturvärden i deras skogar. Artikeln är första delen av tidningen Arbetarens läsarfinansierade gräv, med fokus på framtiden för Sveriges skogar och utvecklingen för landets klimatarbete. 

    

Veckans initiativ

Spamma Tesla med falska CVn

Konflikten med IF Metall går sådär, så nu söker Tesla en ny lobbyist i Sverige med fokus på att påverka svensk lagstiftning. Organisationen Skiftet vill hjälpa så många kompetenta människor som möjligt att söka denna tjänst.

Tesla kommer nog få svårt att sortera bland så många bra kandidater – vi hoppas verkligen att detta inte saktar ner rekryteringsprocessen! Vad väntar du på? Gör som 1 801 andra och sök jobbet som lobbyist för Tesla!

 

Veckans dom

Poliserna som mördade Erik Torells får 30 000 i skadestånd efter supporterbanderoll

Två fotbollssupportrar friades i tingsrätten men döms nu i hovrätten för en banderoll under en fotbollsmatch, riktad mot de poliser som mördade funktionshindrade Erik Torell i en uppmärksammad dödsskjutning 2018.

På banderollerna hade namnen på de tre poliserna och i anslutning till namnen stod, bland annat, ”25 skott för att avrätta en förståndshandikappad. Det behövs bara tre i era pannben”. Poliserna kände sig kränkta av banderollen och får nu skadestånd.

Eric, 20, som hade både autism och Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen. Polisen avlossade 25 skott mot Erik och de dödande skotten träffade honom i ryggen. Poliserna åtalades för tjänstefel och vållande till annans död men friades i tingsrätten och åklagaren valde att inte överklaga domen. 

 

Veckans debatt

Ett kolonialt projekt som skiljer sig?

Diskussionen om Israel fortsätter i Tidningen Brand. Mirjam Katzin och Annika Nilsson från Krakelpodden replikerar på en tidigare text av Rolf Skoglund i debatten om Israels roll som kolonialstat, Palestina och antisemitism. Skoglund svarar direkt.

 

Veckans medborgarhus

Hägerstensåsens medborgarhus i Stockholm

Hägerstensåsens medborgarhus är ett kulturhus, folkets hus och en av Stockholms största samlingslokaler. Det är en plats för folkbildning, föreningsliv och kultur och brukas varje vecka av tusentals individer, föreningar och grupper. Lokalen har även en egen biograf och permanent konstutställning, läs mer om vad som händer där via deras hemsida eller sociala medier.

 

Veckans blogginlägg

Hur ser vänsterns egen infrastruktur ut på nätet idag?

Svenssons Nyheter ger en överblick över några av vänsterns större nättidningar, bloggar och andra initiativ för att skapa egen infrastruktur på internet. Uppradade blir det en flora av plattformar, som trots ett allt mer fragmenterat online påminner om vilken kreativitet och driv som finns till att skapa eget innehåll.

 

Nyhetssvep

Efter bankens beslut – svensk-kurdisk stiftelse tvingas lägga ner humanitär verksamhet

I våras rapporterade Blankspot om att den kurdisk-svenska insamlingsstiftelsen Röda Solens bankkonto stängts ner av SEB. 

Efter en lång kamp mot bankerna så har stiftelsen till slut givit upp. Vid årsskiftet kommer de att avregistreras efter att bankerna inte vill ta risken att ha dem som kund, trots Röda Solens medlemskap i branschorganisationen Giva.

 

Krävd på böter trots köpt SL-biljett – men vann i rätten

Kajsa Fischier blippade sitt bankkort i spärren i Norrviken, Stockholm, men när det blev biljettkontroll var betalningen inte registrerad och hon fick böter. Trots bevis för att hon betalat stämdes hon i tingsrätten – men där vann Kajsa mot SL.

 

64 dog på jobbet under 2023 – fler än på 15 år

Under 2023 dog 64 personer i arbetsplatsolyckor – den högsta siffran på 15 år, skriver GP.

Bygg- och transportbranscherna är överrepresenterade. Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm anser att en kriskommission borde ha tillsatts för länge sedan.

– Jag är rätt säker på att det hade varit tillsatt om vi pratat om läkare, poliser eller någon annan yrkeskategori.

 

Sverige kapar stöd till fredsorganisationer

Regeringen avskaffar det ekonomiska stöd som under 100 år givits till svenska fredsorganistioner. Stödet har gått via myndigheten Folke Bernadotteakademin (FBA) och Svenska Freds har som Sveriges största fredsorganisation varit den största mottagaren av detta stöd.

 

Protesterande hyresgäster hotas med vräkning

Viktoriahems hyresgäster i Husby har länge klagat på mögel, kyla, vattenskador, obefintligt underhåll. Men när hyresgästerna nu genomför helt lagliga protester så får de hotbrev från Victoriahem.  

I breven som de skickat till flera hyresgäster skriver de att de räknar en fredlig blockad med banderoll utanför Viktoriahems kontor som “skadegörelse, ordningsstörning och egenmäktigt förfarande” och att de kommer att säga upp hyresavtalen om de fortsätter. Detta rapporterar Husby Arbetarblad.

 

Flera strejkbrytare utesluts ur IF Metall

Medlemmar i IF Metall som trots strejken mot Teslas svenska dotterbolag TM Sweden har fortsatt att arbeta på elbilsbolagets verkstäder kommer att uteslutas. Det beslutade IF Metalls förbundsstyrelse i december.

 

Åt julmiddag för 82 000 kronor – stack från notan

Ett större sällskap lämnade en restaurang i Malmö på juldagen utan att ha betalat för sig, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Notan ska ha landat på ungefär 82 000 kronor. Enligt P4 Malmöhus bestod sällskapet av ett 30-tal personer.

 

Stort intresse för att bli polis i Filipstad – ingen blev antagen

Över 100 personer anmälde intresse för att gå den nya deltidspolisutbildningen (DPU) med skolstart nu i januari. Det handlar om att bli poliser just i Filipstad. 35 av de intresserade skickades vidare, men ingen av dem kom in på utbildningen.

 

Västtrafik inför civila kontrollanter

Från februari kommer Västtrafik att återinföra civilklädda biljettkontrollanter på test i sex månader i Göteborg, Mölndal, Öckerö och Partille. Totalt ska antalet biljettkontroller öka från tre miljoner till elva miljoner per år. 

 

Ingen slopad karens för vårdpersonal

Det blir inget slopat karensvadrag för vårdpersonal och andra som träffar många människor i sina yrken. Däremot kan det bli lättnader för de som är sjuka ofta enligt ett förslag från regeringen.

 

Ny lag ger ordningsvakter större befogenheter

Från och med årsskiftet får ordningsvakter göra alltmer, sådant som bara poliserna fick göra innan. Ett exempel är att transportera omhändertagna personer. Ett annat att de får kroppsvisitera personer för att avgöra vilka de är.  Både Transport och Polisförbundet kritiserar den nya lagen. Den kan öka riskerna, även för vakterna.

 

Flera åtalas i Sveriges största avfallshärva

Totalt elva personer åtalas för inblandning i avfallshärvan i Think Pink-målet som har beskrivits som Sveriges största miljöbrottshärva. Förundersökningen om miljöbrott är en av de största utredningarna i sitt slag och berör 21 olika platser i 15 kommuner i Mellansverige. 

   

Några kommande event vecka 1

MALMÖ
9/1 19:00 Stäng ner Aimpoint - öppet möte

 

STOCKHOLM
6/1 11:00 Kafé44 anordnar Soup kitchen! Folkkök 44
9/1 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Skogslandet - 2:a träffen


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se