Kamratpostaren

Denna vecka skippar vi småpratet och hugger direkt på veckans rubriker. Håll till godo!

Veckans debattartikel

Vi vill inte att Israel ska tala i vårt namn - Judiskt upprop mot ockupationspolitiken

Svenska judar och personer med judisk bakgrund skriver ett upprop i Aftonbladet och fördömer Israels etniska rensning av palestinier.

"Att fördöma Israels ockupationspolitik och etniska rensning av palestinier innebär inte att man avskyr judar. Att ifrågasätta det medieklimat som rättfärdigar dödandet av civila i Gaza är inte antisemitiskt, utom för dem som tror att solidaritet med palestinier bottnar i ett hat mot judar. Utnyttjandet av begreppet antisemitism för att diskvalificera legitim kritik av Israel bidrar enbart till att ge landet carte blanche i sina övertramp mot internationell rätt."

 

Veckans under radarn

Ny rapport om rasism inom svenska polisen

BRÅs nya rapport om rasprofilering som släpptes i slutet av oktober - och som i väldigt snälla och diplomatiska ordalag förklarar att polisens arbete genomsyras av rasism. Bland annat visar rapporten att afrosvenskar och personer med bakgrund i sydvästasien löper störst risk att felaktigt misstänkas för narkotikabrott - slutsatser som kanske inte förvånar någon som sett svensk polis in action.

 

Veckans bilkritiska

Barn vann över bilar – fick större skolgård

Eleverna ledsnade på sin trånga skolgård i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Deras föräldrar startade det som visade sig bli en fyra år lång kamp för ombyggnad av en bilparkering till en större skolgård. Nu är skolgården full av lekande barn.

 

Veckans nyhetssvep

Magsjukeutbrott på konferens för chefer

Kommuncheferna i Jönköping åkte på konferens – som slutade i en mardröm. Närmare 100 personer har anmält att de insjuknat i magsjuka efter sammankomsten för två veckor sedan.

Underrättelseuppgifter: Sverige har begränsat kampen mot IS – för att behaga Turkiet

Ett år har passerat sedan regeringen bröt med kurderna i Syrien, i ett försök att skynda på Turkiets godkännande av Natomedlemskapet. Sverige har sedan dess även begränsat det internationella samarbetet för att bekämpa IS – och alliansen med kurderna uppstod från första början för att Turkiet hade haft kontakt med samma jihadister, detta uppger en källa till ETC.

Protester mot skolbesparingar utanför kommunens budgetmöte i Göteborg

Föräldrar och lärare demonstrerar mot neddragningar inom grundskolan i Göteborg. I samband med att politikerna hade budgetmöte pågick i torsdags en protest utanför stadshuset på Gustav Adolfs torg.

Fler fack ansluter till sympatiåtgärder i Teslastrejken

Sedan IF Metalls strejk på Teslas verkstäder inleddes har ett flertal fackförbund anslutit sig med sympatiåtgärder mot företaget. Transport blockerar avlastning av Teslor i svenska hamnar, Fastighets vägrar städning av Teslas lokaler, Seko och ST har utlyst post- och leveransblockad, Elektrikerna slutar utföra reparationer och Målarna vägrar lackera.

IF Metall höjer ersättningen till medlemmar som strejkar mot Tesla från 100 till 130 procent, skriver DN. Höjningen gäller från och med igår. Fackförbundet har en strejkkassa på sammanlagt 10 miljarder svenska kronor.

Ung kvinna död i olycka på LKAB i Kiruna

En kvinna i 20-årsåldern har avlidit efter en arbetsplatsolycka på LKAB i Kiruna. Kvinnan blev påkörd av en dumper när hon var på väg på rast.

 

Kommande event vecka 46

MALMÖ
16/11 19:00 Amalthea Bokkafé anordnar Att låsa och låsas in - en föreläsningsserie

STOCKHOLM
19/11 15:30 Institutet för nerväxtstudier anordnar Fairytales of Growth

LINKÖPING
18/11 11:00 Skiftet & Biblioteket Anger Inte anordnar Stoppa angiverilagen!

GÖTEBORG
20/11 17:00 Transgender day of remebrance


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se