Kamratpostaren

Veckans nyheter bjuder på flera ljusglimtar i ett annars ganska tungt februarimörker. Grekland godkänner samkönade äktenskap, uppmärksammade protester mot Israel både i Sveriges riksdag och ute på gatorna i en rad länder, samt fängelsestraff för en av det bruna medielandskapets storspelare, den ansvariga utgivaren för Samnytt. 

Dessutom är veckans evenemangslineup riktigt fin, med zinefest, livepodd med Gigwatch samt kampanjmöte mot Israeliska Elbit. Därtill flera samtal på teman som massbilism, abolitionism, ett och boksläpp om livet som fängelsedömd kvinna. Alla veckans event finns på Kamratpostarens förstasida.

 

Veckans “störande av den allmänna ordningen”

Åhörare bars ut ur från riksdagsdebatten - efter protester mot Israel

Människor har burits ut ur riksdagen efter att ha protesterat mot Israel under riksdagsdebatten den 14e februari. Politiker har avbrutits och flera personer har gripits. Protesten kom när utrikesminister Tobias Billström (M) i regeringens utrikespolitiska deklaration slog fast att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas.

Kvinnan fördes av vakter ut ur salen men kort därefter, när Aron Emilsson (SD) debatterade om det stoppade stödet till FN-organet Unrwa, var det dags igen. Flera skrek ut budskap för stöd till Gaza och fördes, eller bars, ut av vakterna. Personer höll upp skyltar med budskap som ”Stoppa vapenhandeln med Israel” och ”Svik inte Gazas barn” utanför riksdagen.

 

Veckans aktion

Aktivister blockerade Stora Ensos massabruk i Gävle

Lastbilstrafiken stoppades utanför Stora Ensos massabruk utanför Gävle av aktivister från Skogsupproret under måndagen. Aktivisterna kräver att Stora Enso slutar med sina eukalyptusodlingar i Sydamerika och lämnar tillbaka marken till ursprungsbefolkningar. 

 

Veckans poddtips

Konflikt i P1 - Så vill Europa stoppa klimataktivisterna

Sveriges radios utrikesmagasin fördjupar sig i repressionen mot europeiska klimataktivister. Runtom i Europa åtalas, straffas och fängslas klimataktivister i något de själva beskriver som ökad repression. Från svenskt håll intervjuas representanter för Återställ Våtmarker.

 

Veckans utrikes

Grekland godkänner samkönade äktenskap

Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att legalisera samkönade äktenskap och adoptionsrätt för regnbågsfamiljer.

 

Veckans granskning

Sista milen utan lön: Nya skandaler hos Airmees under­leverantörer

Tidningen Arbetaren granskar Airmee, ett skandalomsusat transportföretag. Förra året avslöjades omfattande missförhållanden bland Airmees underleverantörer. Strax därefter avgick bolagets vd. Nu kan Arbetaren avslöja vad som framstår som ett system av planerade konkurser bland flera andra av Airmees underleverantörer.

 

Veckans nyhetsbrev

Informed leftist

Vår följetong med tips på nyhetsbrev fortsätter. Denna vecka tipsar vi om Informed Leftist - som ska gå att läsa på två minuter och innehåller länkar till underrapporterade världsnyheter ur vänsterperspektiv. Redaktionen vet inte så mycket om upphovspersonerna bakom, men de nummer som kommit ut hittills har varit intressanta. Ett nyhetsbrev för den som vill bli mer påläst på utrikespolitik, som kommer ut hela tre (!) gånger per vecka. Tidigare nyhetsbrev: Allt åt Alla Göteborg. A22 Network.

 

Nyhetssvep

SVT fälls för ensidigt inslag om Israel - Palestinakonflikten

Granskningsnämnden fäller SVT:s inslag i Rapports extrasändning den 7 oktober 2023 med en historisk sammanfattning av konflikten mellan israeler och palestinier. Inslaget var ensidigt och strider därför mot kravet på opartiskhet. Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att sammanfattningen utelämnade historiska uppgifter om bland annat israelisk ockupation och bosättarpolitik som medförde att den historiska redovisningen blev ensidig.

 

Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare på den högerextrema nyhetssajten Samnytt, döms till fängelse för två fall av yttrandefrihetsbrottet förtal och ett fall av grovt förtal. Det är andra gången han döms i ett förtalsmål.

 

Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

De kommunala värdarnas hyreskrav är rekordhöga. Samtidigt har västsvenska kommuner plockat ut miljontals kronor ur sina bostadsbolag. Ur Förbo har 75 miljoner kronor försvunnit. ”Vi betalar redan kommunalskatt, nu får vi betala igen”, säger hyresgästen Hans-Erik Pedersen.

 

Globala protester mot folkmordet i Gaza i helgen

Med uppemot 30 000 döda palestinier och en pågående humanitär katastrof växer kritiken mot Israels krig i Gaza. I helgen samlades hundratusentals demonstranter runt om i världen med krav på omedelbart eldupphör för att skydda den svårt utsatta civilbefolkningen.

I bland annat London, Stockholm, Madrid och Helsingfors fylldes i helgen gatorna med människor som protesterade mot det pågående folkmordet i Gaza och den fruktade markinvasionen av Rafah.

 

Regeringen föreslår höjd inkomstgräns igen -  till 34 200 för arbetskraftsinvandrare

Det största hindret för den som vill komma hit från tredje land och jobba blir att lönen måste vara minst 34 200 kronor i månaden. Och utländska bärplockare och personliga assistenter förbjuds helt att jobba i Sverige.

 

Huvud­förhandling för de stämda lokförarna inställd

Den 14 februari skulle huvudförhandlingen för de stämda lokförarna inledas. Men dagen innan meddelande Arbetsdomstolen att rättegången skjuts upp. Lokförarna stäms efter strejken mot regionens och arbetsköparen MTR:s planer på att avveckla tågvärdarna för att i stället ersätta dem med övervakningskameror. Något som lokförarna och tågvärdarna menar kommer försämra säkerheten ombord på tågen. 

 

Sämre läge för andrahandsuthyrarna - Fler bostäder hyrs ut i andra hand

Stigande räntor och inflation har fått uthyrningen av privata bostäder att explodera. Under 2023 ökade antalet annonser om att hyra ut sin bostad med 50 procent jämfört med året innan.

– Vi ser att den massiva ökning som vi började se under våren 2022 bara fortsätter. Allt fler ser ett behov av att hyra ut för att få ett tillskott till sin privatekonomi, och vi ser också att många hyr ut för att slippa sälja på en fortsatt svajig marknad, säger Fredrik Strömsten, vd på Qasa som också driver Blocket bostad.

 

Toppmöte om dödsolyckorna i byggbranschen – men statsministern nobbade facken

Byggnads har träffat arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för att tala om hur det ska bli ett slut på alla dödsolyckor. "Något måste hända innan det är för sent", säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, som även begärt möte med statsministern. Men Ulf Kristersson valde att enbart träffa arbetsgivarsidan.

 

Några kommande event

STOCKHOLM
21/2 17:00 International Solidarity Movement Sweden anordnar Onsdagar för Palestina
24/2 11:00 ABF Stockholm anordnar Sthlm Zine Fest 2024
24/2 17:00 Klimatet och gigekonomin - Stödkväll och Livepodd med Gigwatch och Take Concrete Action

 

GÖTEBORG
22/2 18:00 Syndikalistiskt Forum anordnar Boksamtal och folkkök Jag är en människa - Om fängelsedömda kvinnor
27/2 18:00 Tisdag 27 februari: Öppet kampanjmöte - Stäng ner Elbit!

 

MALMÖ
22/2 19:00 Amalthea Bokkafé anordnar Flyktingfängelser former för motstånd och abolitionistiska alternativ

 

UPPSALA
27/2 16:30 Allt åt Alla Uppsala anordnar Massbilism, segregering & miljöförstöring


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se