Kamratpostaren

Ny vecka föranleder nytt nyhetsbrev.

 

Veckans avslöjande

Kundregistret till nazistbutiken Midgård exponerat

Midgård är en av Nordens största nätbutiker för vit makt-musik och merchandise, och de är tydligen också kassa på GDPR. Nu avslöjar nämligen AFA Sverige vilka som beställt material därifrån de senaste fem åren. 

Såhär skriver de: På grund av registrets omfattning har vi valt att lägga registret på en extern sida, med funktioner som gör det enkelt sökbart. Vi vill att registret ska vara en resurs för alla som vill granska och attackera den nazistiska rörelsen. Kolla in registret här.

 

Veckans solidariska initiativ

Kulturhjälpen Palestina - Alla barn har rätt till liv!

11-17 december går en bred uppslutning artister, poeter och andra kulturaktörer samman i en landsomfattande kampanj under namnet Kulturhjälpen. Syftet är att visa solidaritet, väcka opinion och samla in pengar till stöd för barn i Palestina. 

I bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm kommer över 50 olika programpunkter att ta plats på olika kulturscener och från både Malmö och Stockholm kommer det att livesändas samtal och kulturinslag.

 

Veckans fulspel

Tiotusentals fick smyghöjda hyror – boende luras att betala trots att de inte måste

Tiotusentals hyresgäster fick i år höjda hyror sedan värdar avbrutit förhandlingar. Agerandet riskerar att sätta hela förhandlingssystemet på spel men att mota attackerna är tufft för Hyresgästföreningen. Hem och Hyras granskning visar att de flesta boende betalar – av rädsla eller okunskap. Trots att de inte behöver.

 

Veckans poddavsnitt

Elle Rávdná Näkkäläjärvi- om Fosenaksjonen

Samesystrar är en samtalspodd med urfolkstema, och i detta avsnitt gästar Elle Rávdná Näkkäläjärvi från norska Sapmi. Avsnittet handlar om den sk Fosen aksjonen, en aktionsvecka med krav på att Norge måste riva de vindkraftverk i Fosen som landets högsta domstol dömt som illegalt etablerade på urfolksmark.

Elle berättar om demonstrationer hon var med och organiserade tillsammans med andra samiska ungdomar under aktionsveckan, med stora blockader mot norska riksdagen under parollen “LAND BACK”. Elle är ordförande för Sametingets Ungdomspolitiska utvalg (SUPU) och sitter i styrelsen för NSR Nuorat.

Veckans namninsamling

Knyt näven, Sveriges Lärare!

Ett upprop för att det nya fackförbundet Sveriges Lärare ska ta till alla tänkbara stridsåtgärder för att rädda svensk skola i kommande avtalsrörelse. Sveriges Lärare måste vara beredda att gå ut i strejk för att rädda den svenska skolan. Uppropet kräver ett stopp på den ökande arbetsbelastningen för lärare i form av mer undervisningstid och större klasser.

 

Veckans julkalender

GigWatchs poddjulkalender fortsätter med den andra delen av en hejdlös svit om teknologi och arbetarkamp på Nordpolen. Lyssna på avsnittet via Spotify eller direkt i webbläsaren.

 

Nyhetssvep

Kroggäster spottade och kastade öl mot SD-toppar

SD-topparna Jimmie Åkesson och Tobias Andersson attackerades med spott och öl under ett nattklubbsbesök i Göteborg på torsdagskvällen, rapporterar GP. Säpo fick gripa in.

 

Teslastrejken sprider sig till Danmark, Norge och Finland

Hamnarbetare i Finland inleder en blockad av transporten av Teslas bilar den 20 december. Då slutar de stuva och nedmontera biljättens bilar som är tänkta att transporteras till Sverige.

Sedan tidigare har såväl Danmarks som Norges största fackförbund varslat om sympatiåtgärder med svenska IF Metall.

 

Regeringen och SD överens - strandskyddet ska luckras upp

Sverigedemokraterna och regeringspartierna är överens om att luckra upp strandskyddet, det erfar Ekot. Dels tillsätts en ny utredning, dels genomförs redan färdigutredda förslag från 2020, enligt uppgörelsen som förhandlats fram inom ramen för Tidöavtalet.

 

Chefer friade efter snickares död - oklart vem som anställt honom

Snickaren Armins Lukasenko dog efter att ha fallit på ett bygge i Barkarby utanför Stockholm 2019. Trots stora brister i säkerheten friades de åtalade cheferna i förra veckan. 

Rättsfrågan handlar om ifall Armins Lukasenko var inhyrd, vilket åklagaren hävdar, eller om hans arbetsgivare var anlitad som självständig underentreprenör. Tingsrätten ansåg visserligen att det fanns omständigheter som talade för att snickaren var inhyrd men att det inte var ställt utom rimligt tvivel. Därför friades cheferna. Nu överväger åklagaren att överklaga.

 

Husby Arbetarcentrum på blockad mot restaurang i Stockholm

Under fredagskvällen den 29e november utförde arbetare från Husby Arbetarcentrum en blockad mot restaurang Vanak i Akalla. Anledningen till blockaden är att ägaren av Vanak inte betalar ut korrekta löner och semesterersättning till sina anställda. Restaurangen vill heller inte kommunicera med fackliga representanter utan har valt att inte svara på mail.

 

Kupolens boende slår tillbaka – kräver hyressänkning med 2 procent

Sänk hyran med två procent. Det kräver nu ett tjugotal hyresgäster i skånska Perstorp, backade av Hyresgästföreningen. Motdraget kommer efter att deras hyresvärd velat ha en höjning på 4,9 procent och förhandlingarna brutit ihop.

 

Alternativ nobelfest med fokus på klimatfrågor i Tensta, Stockholm

Nyhetsbyrån Järva rapporterar: “Vi är tre mammor från föreningarna Geesgud, Klimataktion och Rebellmammorna som organiserar en gemensam alternativ nobelfest. Den går under namnet en ”nobel fest för klimaträttvisa”. 

Vi är eniga i att alltför lite görs för att trygga framtiden för våra barn, när vi egentligen borde åstadkomma en ordentlig systemomställning. Med kraften i den här högtidliga och festliga dagen vill vi lyfta fram och fira det arbete som görs för en rättvisare och mer hållbar värld.”

 

Ukrainskor utnyttjade av företag – blåsta på lön

Ett Gästrikeföretag som utger sig för att hjälpa ukrainska flyktingar får kritik för att i stället ha utnyttjat dem. Ukrainska ”Sofia” och ”Julia”, som egentligen heter något annat, säger att de inte fick all sin lön när de jobbade för företaget.

 

Ockupation över helgen i Göteborg

8-9 december genomförde Allt åt alla Göteborg en ockupation med syfte att öppna upp nya platser för kulturliv (lite kryptiskt exakt vad det var som ockuperades, reds anm.). Ockupationen utropades till Socialt Center Balamundi och avslutades igen under söndagen,

Såhär skriver de om ockupationen: “I åratal har göteborgare sett och protesterat mot hur allt fritt stadsliv sakta monteras ner till förmån för en steril ”eventstad” där allt som det inte går att tjäna pengar på sakta trängs undan.

I natt har vi visat att ett annat Göteborg är möjligt. Vi har visat den stora potentialen som finns i deltagarstyrd och ideell kulturverksamhet, utan kommersiella intressens inblandning.”

 

Några kommande event vecka 50

GÖTEBORG
13/12 17:00 Syndikalistiskt Forum anordnar Snuthatets dag. Folkkök & quiz!
15/12 19:00 PROTESTFEST med Ta tillbaka framtiden & Allt åt alla
18/12 17:30 Take Concrete Action m.fl. anordnar Studiecirkel-final: Besök från Hambacher och Ende Gelände

MALMÖ
15/12 15:00 Isolera Israel anordnar Stäng ned Aimpoint!
15/12 16:20 Kulturhjälpen Palestina – Alla barn har rätt till liv

STOCKHOLM
13/12 17:30 Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen m.fl. anordnar Fackeltåg för Gaza
16/12 13:00 Linje 17 mot rasism anordnar Kärrtorp tio år - antifascism är fortfarande självförsvar
16/12 19:00 Solidaria anordnar PARTY at SOLIDARIA!
17/12 19:00 Kulturhjälpen Stockholm


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se