Kamratpostaren

Kvinnostrejk! Teslastrejk! Eldkastarstrejk! Kanske Klarnastrejk! En vecka i strejkens tecken. Och såklart mycket om Palestina.

Veckans aktion

Student walkout i solidaritet med Gaza 31a oktober 13.30

Studenter, lärare och övrig personal över hela landet lämnar föreläsningssalen i solidaritet med civilbefolkningen i Gaza. Tyst manifestation utanför respektive universitet/folkhögskola. Ta gärna med ett ljus att tända. Arrangörer och mer info: Palestinagrupperna

 

Veckans citat

Teslas kommunikationschef briljerar i denna intervju om deras planer på strejkbryteri - läs hela intervjun här.

Citatet: "När Dagens Arbete får tag på Tesla Sveriges kommunikationschef Maria Lantz ifrågasätter hon om det Tesla planerar kan definieras som strejkbryteri.  – Är det verkligen olagligt att flytta personal inom landet? säger hon.  Att utföra en strejkandes arbete är strejkbryteri, det spelar ingen roll om det är inom landet eller inte.  – Inom landets gränser?  Ja.  – Inom landet?  Ja, du känner inte till det?  – Okej låt mig kolla upp det här och återkomma till dig."

 

Veckans strejk

Strejk igång på Teslas verkstäder i Sverige

På fredagsmorgonen inleddes IF Metalls strejk på Teslas bilverkstäder i Sverige, efter att Tesla vägrat teckna kollektivavtal för sina bilmekaniker i över fem år. Strejken innebär total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete på verkstäder på sju olika orter i Sverige. 

Även Transport har varslat om sympatiåtgärder i form av blockad mot all avlastning av Teslor i svenska hamnar. IF Metall har sedan tidigare rapporterat om att Tesla kartlagt fackliga medlemsskap, samt planerar att ta in strejkbrytare.

 

Veckans strejk 2

Spanska strejkande brandmän sprutar eld på polisen

Galiciens regionala brandmän har strejkat sedan i juni för att få bättre kollektivavtal. Filmer från platsen visar hur brandmännen sprutar eld och försöker tränga sig in i en kommunbyggnad medan polisen svarar med batonger och sköldar. Brandmännen planerar att trappa upp konflikten ytterligare om de inte får gehör för sina krav, enligt ABC.

 

Veckans strejk 3

Kvinnostrejk på Island - största sedan 1975

Ett stort antal kvinnor och ickebinära islänningar gick under tisdagen ut i strejk mot löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det är landets fackförbund som organiserat strejken, och banker, badhus, butiker och samtliga 49 förskolor i huvudstaden Reykjavik hölls stängda under dagen.

    

Veckans lansering

Mediakollen - ett Omni för nyheter från vänster

Kamratföreningen Konstellationen har startat hemsidan Mediakollen, ett mediaprojekt för att fler ska få koll på vänstermedia och sociala rörelser utan att styras av nätjättarnas algoritmer. Mediakollen samlar flöden från en rad olika nyhetssidor, poddar och bloggar. Det finns även utvalda artiklar som väljs ut av Kamratdataföreningen Konstellationens ideella redaktion.

    

Veckans konferens

Allt åt allas strategikonferens i Malmö - 4-5 november

Den 4–5 november 2023 arrangerar Förbundet Allt åt alla sin årliga strategikonferens i Malmö, som även är öppen för åhörare. Inbjudna är bland annat representanter från Solidariska Byggare, Ta Tillbaka Framtiden, Barcelona en Comú (Spanien), Don’t pay (UK) och Interventionisctische Linke (Tyskland)

 

Veckans nyhetssvep

Greenpeace blockerade massafabrik i protest mot ohållbart skogsbruk – greps av polisen

40 aktivister från Greenpeace blockerade entrén till den nyöppnade massafabriken i Kemi – i protest mot skogsbruket i Sápmi. Senare under onsdagen greps 29 aktivister av polisen. 

I slutet av september öppnade Metsä Group en ny massafabrik i Kemi, nära den svensk-finska gränsen. Under onsdagen protesterade 40 aktivister från Greenpeace mot fabriken där man bland annat blockerade huvudentrén till fabriken. Protesten är en i raden mot svenskt skogsbruk, som kritiseras bland annat för att hota renbetet, och avverka skyddsvärd skog för att göra pappersmassa.

Friskolepengar går till vapenaffärer med Saudiarabien

Svenska friskolekoncernen Kunskapsskolan har tillsammans med Saab gjort skolsatsningar i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Skolorna var också tänkta att fungera som brickor i vapenaffärer, visar en granskning gjord av Aftonbladet.

Instagram censurerar inlägg om Palestina

Bland annat har ett av talen från den stora palestinademonstrationen i Stockholm den 22a oktober plockats ner av Instagram, detta rapporterar Nyhetsbyrån Järva. Även internationellt har kritik lyfts om att Instagram och andra sociala medier stängt ner palestinska nyhetskonton samt dolt inlägg som innehåller ord som ‘Palestine’ och ‘Gaza’.

Över 10 000 på svenska demonstrationer för Palestina

Runt om i världen har det i helgen hållits demonstrationer i solidaritet med Palestina och civilbefolkningen i Gaza. I Stockholm gick över tiotusen ut på gatorna i lördags i en protestmarsch mot folkmord och ockupation. Även i andra städer hölls demonstrationer.

Strejkvarsel på Klarna

Facken varslar om strejk på betaltjänstföretaget Klarna. Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnade på torsdagseftermiddagen över handlingarna, efter att i flera år försökt teckna kollektivavtal med låneföretaget.

Nazistiskt skoldåd avvärjt - 15åring inspirerad av tidigare svenska terrorattacker

I veckan meddelas dom i målet med den 15-åring som misstänks ha planerat en skolattack i Göteborgsområdet. Själv beskriver 15-åringen att han blev rasideologiskt radikaliserad på nätet.

 

Kommande event vecka 44

ÖVERALLT
31/10 13:30 Walkout in solidarity with Gaza

MALMÖ
3/11 18:00 ABF Malmö anordnar Arbetarfilmfestivalen 2023
5/11 13:00 Repair Café Malmö

STOCKHOLM
1/11 18:00 Queers Against Fascism Stockholm anordnar Till Gaza med kärlek - Solidaritet med Palestina
4/11 19:00 Solidaritetskväll med Husby arbetarcentrum

GÖTEBORG
4/11 19:00 Syndikalistiskt Forum anordnar OCKULT MOTSTÅND MED 🦐 SVARTA RÄKAN 🦐


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se