Kamratpostaren

Kul att du valt att läsa det första numret av Kamratpostarens nyhetsbrev! Här kommer lite högt och lågt från den senaste veckan. Vi efterlyser just nu tips på svenska bloggar att bevaka (finns det fortfarande någon förutom ledarskribenter och flashback-foruminvånare som skriver politiska texter på svenska och publicerar online?) Vet du någon? Tipsa oss på tips@kamratpostaren.se

 

Veckans snackis 1 - Ola 70, samhällets fiende nr 1?

En av veckans stora snackisar har varit att miljöministern Romina Pourmokhtari ställde in sin medverkan i ett klimatmöte på grund av 'säkerhetshot' från Extinction rebellion som också skulle närvara. 'Säkerhetshotet' visade sig bestå av en ensam 70-årig civilingenjör-gubbe som var där från Scientist Rebellion för att ställa frågor om betongproduktion. Ribban för att räknas som säkerhetshot har aldrig varit lägre. Läs mer om detta i Tidningen Syre eller hela DNs paywallade artikel via Reddit.

Veckans snackis 2 - Ulf Kristersson spyr galla över klimataktivister efter kraschad AW

Innan nyheten kommit ut om att Pourmokhtaris säkerhetshot bestod av en (1) pensionär hann Ulf Kristersson också ge sin syn på klimataktivister. På sin instagram skrev han att en aktivist från ungdomsorganisationen Ta Tillbaka Framtiden stört hans klimat-AW genom att (utan att vänta på sin tur!) ropa att regeringens politik dödar, och en mamma från Rebellmammorna hade sjungit en sång.

Att skrika och inte vänta på sin tur är något som totalitära krafter håller på med, och det förstör samtalet - grunden till demokratin, enligt Kristersson. Både Kristerssons och Pourmokhtaris uttalanden har väckt stark kritik från många håll, inte minst för att regeringen konsekvent vägrat samtal med klimatrörelsen och istället bjudit in lobbyister och företag till sina klimatmöten. Läs mer i denna insändare i DN.

 

Nyhetssvep

MTR säger upp fackligt aktiva tågvärdar - Pendeltågskonflikten i Stockholm som ledde till vild strejk i våras har kretsat kring avskaffandet av tågvärdarna. Nu har både ordförande och vice ordförande för Seko Pendelklubb i Stockholm har sagts upp av MTR. Ett brott mot förtroendemannalagen hävdar facket.

Ta Tillbaka Framtiden har blockerat svenska oljehamnar i 14 dagar - Oljehamnarna i Nacka, Göteborg, Malmö och Södertälje har den senaste månaden blockerats av TTF (kända från Ulf Kristerssons kraschade AW). Blockaderna framför oljehamnarna, och ovanpå tankkbilarna, har genomförts för att visa på fossilindustrins roll i klimatförstöringen och göra motstånd mot densamma.

Vilda lastbilsstrejken i Tyskland är över - I Tyskland har lastbilsschaufförer ockuperat sina fordon och strejkat i flera månaders tid i protest mot låga löner och omänskliga villkor. Men nu är strejken över, och förarna kommer att få ut 90 procent av vad de krävt samtidigt som brottsanklagelserna mot dem stryks. Tyvärr är artikeln låst så endast minoritetsgruppen Arbetaren-prenumeranter kan läsa hela texten.

Rättegång mot strejkande tågförare inledd - endast 10 åtalas - Den 29e september inleddes rättegången i Arbetsdomstolen efter den vilda strejken bland pendeltågsförare i Stockholm i våras. Tågbolaget MTR stämde först 100 lokförare men drog tillbaka alla utom tio – som valdes ut slumpmässigt bland dem som hade en ledig dag i dag. MTR vill att lokförarna ska betala skadestånd, men en insamling under våren har redan samlat in nästan 2 miljoner kronor för att täcka skadestånden för de tågförare som åtalas.

Nazist häktad för gängrelaterat mord - en ung man som de senaste åren gjort en speedrun genom alla sveriges nazistiska organisationer misstänks nu för en skjutning i Jordbro där en person avled. Målet tros ha varit en annan person som bodde på samma adress, och är kopplat till den våg av gängrelaterade hämndmord som begåtts under hösten. Ett par dagar efter häktningen sprängdes mannens bostadshus i Hässelby.

Strejken för städare avblåst - Kommunal har hotat med strejk om inte arbetsköparsidan gått med på höjda löner, och de andra LO-förbunden har sympativarslat. Men nu är lönekonflikten är över, likaså strejkhotet. Både Kommunal och Almega accepterar medlarnas bud som enligt fackförbundet innehåller en låglönesatsning.

Tesla vägrar kollektivavtal - Fackförbundet Unionen, som organiserar tjänstemän hos elbilstillverkaren Tesla, försöker teckna kollektivavtal med företaget, men utan framgång. Sedan tidigare är dessutom LO-facket IF Metall, som organiserar mekaniker och annan servicepersonal hos Tesla, nära att varsla om konflikt för att få till ett avtal.

Gängkriminella startar vårdföretag - anställde Arbogakvinnan som föreståndare - I veckan rapporterade Sydsvenskan att Ekobrottsmyndigheten varnat för att gängkriminella tjänar pengar på att bedriva privata vårdföretag. Nu avslöjar SVT att personer inom Foxtrot-nätverket drivit HVB-hem med bland annat Arbogakvinnan som föreståndare. 

 

Veckans poddavsnitt

Varför ska barnen rädda klimatet åt oss? Krakelpodden om vad det är som skaver i hur det talas om och till barn i relation till klimatkris och miljöförstöring. Vilka föreställningar cirkulerar om barnen och klimatet? Vad är det för slags ”barnwashing” som pågår i många hållbarhetssammanhang?

 

Veckans blogginlägg

Skuld, skam och att ‘göra vad man vill’ i feminismen  - Fanny Åström

Om Sveriges Lärares nya avtal och glappet mellan fackets tjänstemän och lärarna - Aron

 

Veckans insamling

Stötta HelaMalmö  - Helamalmö har funnits sedan 2004 som en icke-vinstdrivande ideell förening. Helamalmös verksamhet står på två ben:  Adressera orättvisor och missförhållanden i samhället och motverka orättvisornas konsekvenser.

Vi utgår ifrån de behov som finns och uttrycks i de områden där vi verkar. Syftet med de aktiviteter vi bedriver är att människor, unga som äldre, ska kunna ta tillvara på sina rättigheter och känna ett ägandeskap över betingelser som påverkar deras liv. Swisha till 123 271 42 85. Skriv ”Helamalmös vänner” som meddelande.

 

Veckans släpp

Magasinet Svärm har släppt ett nytt temanummer - Teknologier: Maskinella och mänskliga praktiker. Några highlights är Jacob text om sugifieringen av internet och mot-suget efter något annat, och David som skrivit om de ekonomiska intressena bakom hypen av ny teknik som aldrig verkar ha något slut.

Ur magasinet: “Men vi lever samtidigt i en värld av teknokratisk kapitalism där de allra mäktigaste även tenderar att vara genuint småsinta korkade idioter med egon så stora att de på allvar utgör ett hot mot mänskligheten och liv på den här planeten. 

Från bilar i rymden och pyramidspel med kryptovalutor till en uppsjö av appar och startupföretag som ingen någonsin bett om, de senaste årtiondena har varit en uppvisning i att vi kanske trots allt lever i det dummaste av alla universum.

 

Några kommande event vecka 41

GÖTEBORG
9/10 18:00 - Syndikalistiskt Forum anordnar Cirkla med Take Concrete Action

MALMÖ
12/10 19:00 - Amalthea Bokkafé anordnar Att låsa och låsas in en föreläsningsserie
16/10 19:00 - Amalthea Bokkafé anordnar WORKSHOP Organisatörens handbok

STOCKHOLM
14/10 12:00 - Pendeltågsupproret anordnar Demonstration mot Pendeltågshaveriet i Sthlm!
15/10 15:00 - Ort till ort Sundbyberg anordnar Demonstration mot hyreshöjningar
17/10 09:30 - Gig Watch anordnar Studiecirkel: Migrantarbete 


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se