Kamratpostaren

Det nya året börjar starkt med flera nya poddar, nya granskningar och nya initiativ, både på nätet och ute i köttrymden. Fortsätt tipsa oss om påhitt, dumheter, smarta analyser, aktivism och annat som förtjänar mer uppmärksamhet.

 

Veckans lästips

Akademedias väg mot lönsamhet och total dominans i utbildningssektorn

Marcus Larsson, en av initiativtagarna till Tankesmedjan Balans, kommer med en ny välresearchad granskning, denna gång av skolkoncernen Akademedia. Det är ögonöppnande läsning om hur jätten Akademedia köper upp allt från förskolor, gymnasievalsajter, småbarnsforum, jobbcoachsidor, hemsidor som samlar utbildningar och kurser samt såklart gymnasieskolor i en aggressiv expansionstakt.

På detta sätt går företaget inte bara mot att dominera utbildningssektorn, utan också att ha total kontroll över all information om skola och utbildning på nätet som elever och vårdnadshavare läser in sig på när de ska göra skolval. Toppa med utländska investerare, 30%-iga avkastningsmål och lobbyism så finns där alla ingredienser till ett riktigt rötet skolsystem.

 

Veckans initiativ

Take Concrete Action 2024

“Sommaren 2024 så möts vi i Gävle, inte därför att ett enskilt bruk på en särskild plats är värre än något annat, utan därför att svensk skog är hotad, och med den en bebolig jord. Sommaren 2024 så visar vi vår kollektiva kraft.

Det gör vi tillsammans, genom att träffas, nätverka och agera utifrån ett stort klimatläger, och finner därigenom den styrka och de resurser vi behöver för att ta nästa steg.

Att inte bara stänga ner ett massabruk eller blockera en industri, utan att stänga ner hela det system som skövlar vår planet och för att bygga något annat tillsammans!” Läs mer om detta på TCAs hemsida.

 

Veckans poddavsnitt

Sugardaddies - Studio Genus

I det här avsnittet av Örebro Universitets nya podd Studio Genus intervjuas forskaren Lena Gunnarsson om sugardaddies. Vad är det som lockar män till sugardejting? Vad får de ut av det? Vilka slags problem kan uppstå när man försöker betala för någonting som egentligen bara kan ges frivilligt?

    

Veckans nya podd

Aktivismpodden - med Martin Smedjebäck

En ny podd har dykt upp i svenskt podduniversum, med avstamp i freds- och miljöfrågor. Såhär beskrivs den : “En podd om hur vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle genom aktivism. Ni kommer att få möta inspirerande och kunniga personer inom olika typer av aktivism, både från soffan och ute på fältet.” Redaktionen har inte hunnit lyssna men säger: kul att det körs!

 

Veckans hemsida

Konserter i Stockholm

Trött på att det är omöjligt att hålla koll på konserter? Nu finns en ny hemsida som försöker råda bot på detta problem genom att samla spelningar från en rad olika lokaler. Om det går att få in en funktion för att sortera på genre också så har vi ett riktigt kraftfullt verktyg för alla musiktörstiga stockholmare. Big ups till Joakim Loxdal som snickrat ihop detta.

    

Veckans begrepp - ‘Bricking’

Polska hackers reparerar ‘brickade’ tåg - hotas av tågtillverkare

Ett statligt tågbolag i Polen fick ta till okonventionella metoder efter att tågtillverkaren satt en artificiell spärr på tåg som reparerats av fristående firmor. Det rör sig som så kallad ‘bricking’, som innebär att funktionella saker görs obrukbara genom att tillverkaren stänger av eller stryper uppdateringar till mjukvaran. Allt från tåg till skor eller kaffebryggare designas på sätt som gör dem omöjliga att använda om inte mjukvaran fungerar - även om det inte är något fel på själva produkten. 

Den polska tågtillverkaren NEWAG försökte på detta sätt styra vilka reparationsfirmor som fick utföra underhåll på de statligt ägda tågen, och gjorde tågen obrukbara genom att aktivera en elektronisk spärr i tågets styrsystem när de inte fick som de ville. Tågbolaget anlitade då hackers för att komma förbi spärren och kunna använda tågen igen, något som fått NEWAG att nu hota med att dra hackarna inför rätta.

 

Nyhetssvep

Granskning: Medier normaliserar surrogatmoderskap

”Värdmoder” istället för ”surrogatmoder” och okritisk rapportering om ”bebislycka”. När svenska medier skriver om surrogatmoderskap är vinkeln ofta positiv och ur beställarföräldrarnas perspektiv, visar en granskning från Sveriges Kvinnoorganisationer.

 

Karolinska tystade ned brister vid hemförlossningar

När Karolinska universitetssjukhuset plötsligt stoppade sina hemförlossningar hänvisade de till att projektpengarna tagit slut. Men samtidigt gjordes det en utvärdering som visade på flera brister. Rapporten publicerades aldrig offentligt och nu har sjukhuset börjat med hemfödslar igen.

 

Nytt avtal mellan Sverige och USA - amerikanska soldater slipper följa lagar i Sverige

Amerikanska soldater på skånsk mark behöver inte lyda svensk lag. I stället ska amerikansk lag gälla. Det är en av sakerna som USA och Sverige kommit överens om i avtalet som öppnar svenska baser för amerikanerna. ”USA brukar begära den största möjliga immuniteten”, säger Christoffer Wong, lektor i straffrätt vid Lunds universitet.

 

Polisens övervakning med drönare i Stockholm fortsätter

I februari 2023 beslutade polisen i Stockholm att kamerabevaka stora delar av regionen med hjälp av drönare. Tiden för övervakningen förlängdes i maj och nu har polisen beslutat fortsätta bevakningen från 7 januari till den 8 mars.

 

Tjäderskog avverkades trots pågående rättsprocess

Det är inte ovanligt att gammal skog med stor biologisk mångfald och skyddsvärda arter avverkas, trots att den har lagligt skydd. En tjäderspelplats försvann när skogen höggs ner väster om Mora innan slutgiltigt domslut om avverkning kommit. Samtidigt har EU beslutat att särskilt skyddsvärda naturtyper måste återställas.

 

Malmö kräver tillbaka miljoner från skolbolag

Malmö stad kräver tillbaka drygt 30 miljoner kronor från två privata skolbolag, bland annat Thoren Innovation, som efter kraftig kritik blivit nedstängda av Skolinspektionen.

 

Kommande event

NORRKÖPING
16/1 17:30 Extinction Rebellion Norrköping anordnar Strategiskolan - studiecirkel

 

STOCKHOLM
17/1 18:30 Cyklopen anordnar QUEERT BOKCAFÉ (Igen!)

 

MALMÖ
10/1 13:00 Krakel anordnar Socialistisk föräldragrupp VT -24
16/1 18:30 Krakel anordnar Arrangemangsstudiecirkel


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se