Kamratpostaren

Välkomna till veckans färska nyhetsbrev från Kamratpostaren. Det är roligt att se att så många nya har börjat prenumerera, fortsätt gärna tipsa era vänner. Och apropå tips: vi vill sprida viktiga nyheter, intressanta texter, roliga poddavsnitt och angelägna insamlingar till fler. Ser du något som vi borde sprida? Tveka inte att tipsa oss, inget tips är för litet. Men nu över till veckans rubriker.

 

Veckans snackis

NMR försökte kuppa palestinsk stöddemo - blev bortjagade och fick sina bilar sönderslagna

Under söndagen hölls en demonstration i Stockholm till stöd för befolkningen i Gaza där NMR dök upp. Den nazistiska organisationen hade mobiliserat aktivister från hela landet för att få ihop starka 20 personer, och kunde till en början stå i utkanten av demonstrationen på grund av gediget polisbeskydd. Men snart tvingade uppretade demonstranter polisen att eskortera bort nazisterna, som väl tillbaka på sin samlingsplats fann sina bilar sönderslagna. Detta rapporterar AFA Stockholm via sin instagram.

 

Veckans hemsida

Skoligarkerna.se - kartlägger friskolornas lobbyister och politiker

Sverige har idag en skoligarki som sätter sina egna ekonomiska och ideologiska intressen över det svenska folkets intressen. I skoligarkerna.se har vi kartlagt en liten del av detta klägg, vi gör det tydligt vilka människor det rör sig om, deras partitillhörighet, deras roll och deras kopplingar. Detta är skoligarkerna.se.

 

Veckans invigning

Solidaria - nytt socialt center i stockholm

Det sociala centret Solidaria i Sundbyberg invigdes i helgen med öppet hus och gemensamt arbete för att iordningställa de nästan 200 kvadratmeter stora lokalerna för folkkök, solidaritetsarbete, möten och kamratskap. Den 28e fortsätter arbetet och det går bra att komma dit och hjälpa till - läs mer om hur du kan stödja Solidaria på deras instagram @solidariacenter.

 

Nyhetssvep

Hyresvärdar tvingas backa från krav på dubbla hyreshöjningar i Malmö

Att hyran förhandlas och höjs en gång per år har varit som en naturlag i Sverige. Fram tills i år. I våras krävde sex stora privatvärdar att få höja hyran en andra gång. Då hade det bara gått några månader sedan årets hyresuppgörelse var klar, som gav Malmös hyresgäster en av landets högsta höjningar med fem procent. Men nu, efter massiv kritik och kampanjer bland hyresgäster och hyresgästförening backar hyresvärdarna. Iallafall tillfälligt.

Nazist tillåts fortsätta trakassera på Karlstad universitet

Den högerradikala aktivisten Christian Peterson, med förflutet i nazistiska NMR, får fortsätta att studera vid Karlstad universitet. Disciplinnämnden slår fast att Peterson har trakasserat både studenter och kursledaren, men att lagliga skäl att stänga av honom saknas. Han är känd för att tidigare ha bedrivit uthängningskampanjer mot klimat- och vänsteraktivister, och har nu riktat in sig på ansvariga och deltagare på en kurs i postkolonial teori.

Medlem i V utesluts efter uttalande om Israel

Vänsterpartiets partistyrelse har inlett en uteslutningsprocess mot en medlem sedan han i ett inlägg på internt debattforum, som sedan hamnat i media, kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostar för hennes uttalanden om konflikten i Israel. – Jag ångrar ingenting, säger kommunpolitikern Björn Alling. En namninsamling till stöd för Björn har skapats av andra vänsterpartister.

Mänskliga kvarlevor från rasforskning i Konstakademiens källare

En skalle märkt med signumet från Sveriges mest ökända rasforskare och ett barnskelett täckt av gips. Det var två av de makabra fynd konstnären Simon Ferner gjorde i Konstakademiens källare under sin utbildning. Nu meddelar Konstakademien att saken ska utredas.

Swedavia ljuger om klimataktivister

Klimataktivister hindrade ett ambulansflyg från att landa på Bromma flygplats. Det hävdade statliga Swedavia i ett uttalande. Men enligt Dagens ETC:s faktakoll är påståendet inte sant.

 

Veckans insamling

Akutinsamling till Gaza arrangerad av Palestinagrupperna - Swisha 1239011578

Återigen pågår massiva bombningar mot den instängda befolkningen i Gaza. Israel har stängt av all el och helt stoppat införsel av mat, vatten, mediciner, bränsle och andra förnödenheter. Situationen är katastrofal och civilbefolkningen behöver vår solidaritet. 

Palestinagrupperna drar nu igång en akutinsamling, där Insamlade medel går till våra samarbetspartners, Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), Medical Relief Society (PMRS) och Youth Vision Society Gaza (YVS). Sätt in ditt bidrag på pg-90 11 57 – 8 eller swisha 1239011578. Skriv GAZA.

 

Veckans reportage

På blockadturné med Solidariska byggare

Stockholms byggsyndikat, eller Solidariska Byggare, som de också kallar sig, är en del av fackföreningen SAC som de senaste åren med stor framgång organiserat framförallt rysktalande arbetare inom byggbranschen. Genom hårt arbete och kreativa metoder har de satt ljuset på den hänsynslösa exploatering som migrantarbetare i Sverige utsätts för, och drivit in uteblivna löner från samvetslösa byggföretag. I våras följde en reporter med byggarna på indrivningsblockader i Stockholm.

 

Veckans åtal

Alex, 19 åtalad efter blockader mot oljehamn

"Idag hade jag min första rättegång. Jag var åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter jag blockerat 40-50(!!!) tankbilar i Malmös oljehamn i somras, med Ta tillbaka framtiden. När domaren ställde mig frågan om varför jag var kvar på platsen trots att polisen bad mig att flytta på mig, var mitt svar att jag inte tänker acceptera att fossilindustrin får fortgå när den dödar människor idag, och är ett uppenbart hot mot mitt eget liv.

Senare i rättegången sa åklagaren att det ligger på myndigheter att vidta åtgärder gällande klimatet, och att jag som individ inte kan ta mig rätten att göra det. Men hur ska jag kunna vara passiv när våra politiker väljer att öka utsläppen, och våra lagar låter fossilindustrins dödliga verksamhet stå oberörd? Myndigheter gör ingenting i skala med vad som behöver göras. Och om de som bär det egentliga ansvaret inte gör något, vem ska då göra det?

Jag önskar att det inte var så, men det blir min moraliska skyldighet att göra allt jag kan. För att jag kan, för att jag måste." - Alex, 19 år. Text från Ta Tillbaka Framtidens instagramsida.

 

Veckans blogginlägg

När maten blev global

Om irländsk potatispest, matsuveränitet och den internationella matexportens historia och roll i kapitalismen - av Johan.

 

Några kommande event vecka 42

GÖTEBORG:
19/10 18:00 Syndikalistiskt Forum anordnar Folkkök

STOCKHOLM:
17/10 15:30 Extinction Rebellion Stockholm anordnar Climate Demonstration Street Walk Stockholm
24/10 12:00 Seko Tunnelbanan anordnar Manifestation 30 år av försämring! Nu får det vara nog!

MALMÖ:
21/10 18:00 Krakel anordnar Boksläpp Ljuset i Rojava – min tid som frivillig i YPG


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se