Kamratpostaren

Veckans blandade nyheter kommer här! Tack till alla som skickat in tips på texter, nyheter och demonstrationer till Kamratpostaren. Fortsätt hålla oss uppdaterade på vad som inte får missas i din stad/hörn av nätet, alla tips mottages tacksamt via tips@kamratpostaren.se.

 

Veckans initiativ

Kontrollantkollen - Kartlägger Göteborgs civila kontrollanter i kollektivtrafiken

“Den här hemsidan kommer inte att försöka kartlägga alla kontrollanter.

De syns ändå. De civila kontrollerna däremot, precis som den sorts masskontroller som gjordes förr, är en våldsam upptrappning. Skådespelet ersätts med en jakt, där aggressiva och hänsynslösa låtsaspoliser ska leta fattiga stackare att förstöra dag och liv för. Det tänker vi inte vara med på. Alla förtjänar att veta hur de ser ut.”

 

Veckans lästips

Why We Can’t Have Nice Software

Du har kanske hört om sugifieringen av sociala medier, processen där stora plattformar som Facebook och Youtube oundvikligen blir sämre och sämre när det är dags för ägarna att krama ut vinst ur plattformen. Andrew Kelley skriver om hur mjukvara är utsatt för en liknande sugifieringslogik - och förklarar hur våra diskmaskiner bara blir sämre och sämre. En ögonöppnande text om den fria marknadens oanade effekter.

 

Veckans nyhetsbrev

Allt åt Alla Göteborg

Vi fortsätter vår följetong med tips på andra bra nyhetsbrev att hålla koll på. För dig som är bosatt i Göteborg, eller är en göteborgsintresserad person (sk. GÖP), finns Allt åt Alla Göteborgs nyhetsbrev. 

Allt åt alla Göteborg har det senaste året genomfört flera ockupationer, kampanjen Frys Hyran och dokumenterat Ulf Kristerssons groda som skakade om svensk politik rejält (‘Israel har rätt till folkm-’). Exakt vad de hittar på härnäst får du veta om du prenumererar på deras nyhetsbrev. Vet du ett annat bra nyhetsbrev som vi borde tipsa om framöver? Maila oss på tips@kamratpostaren.se. Tidigare nyhetsbrev: A22 Network.

 

Veckans kommentar

Mindre politiskt innehåll på Instagram och Threads

Meta har meddelat att både Instagram och X-utmanaren Threads kommer att sluta föreslå innehåll av politisk karaktär om inte användarna specifikt bett om att få se den typen av innehåll. Uppdateringen bygger på den policy som Meta redan har för Reels på Instagram, och som begränsar politiskt innehåll i flödet.

Instagram och Facebook har de senaste tio åren blivit vitala verktyg för politisk gräsrotsorganisering i Sverige, med palestinademonstrationerna som senaste exempel. Frågan är om Meta nu kommer att sätta ett definitivt stopp för det. Dags för politiska grupper att börja bygga egna, fristående informationskanaler? undrar Kamratpostarens redaktion.

 

Veckans bokcirkel

Röd på blåa - En socialistisk bokcirkel på Solidaria

För dig som bor i Stockholm drar solidaritetscentret Solidaria igång en bokcirkel med gedigen läslista. Naomi Klein, Franz Fanon och Sven Lindqvist är några av författarna som kommer läsas på cirkeln som börjar den 20e februari. Mer info på deras instagram.

 

Veckans TBA

Livepodd med Gigwatch 24/2 i Stockholm

För dig som är ett fan av Gigwatch-podden kommer snart en chans att lyssna på dem live på Kafé 44 i Stockholm. Livepodden arrangeras i samarbete med Take Concrete Action och kommer ha klimattema. Exakt vilka gäster som kommer är än så länge inte känt, håll utkik efter mer info hälsar organisationen på sin hemsida.

 

Nyhetssvep

Regeringen: Visitationszoner införs i vår

Polisen ska få införa zoner där personer kan visiteras utan konkret brottsmisstanke. En klädstil förknippat med ett brottsligt gäng kan vara skäl nog att visitera en person.

 

Tesla hittar kryphål – tusentals bilar har forslats in i Sverige

Sedan strejken mot Tesla inleddes har minst 4 088 Teslabilar nyregistrerats i Sverige. Biljätten lyckas hitta kryphål för att kringgå blockaderna.

 

Kritik mot Trafikverkets plan – utgår från 25 procents ökning av biltrafiken

Trafikverkets långsiktiga planering för den svenska infrastrukturen utgår från en kraftig ökning av biltrafiken. Det nya förslaget får skarp forskarkritik – och om regeringen tar det vidare kan de bryta mot lagen, enligt miljörättsexperter.

 

Projektet med att utrota stenmården stoppas av Naturvårdsverket

Utrotningsprojekt stoppas – Naturvårdsverket har inte råd. Ett beslut som kommer att bli dyrköpt, enligt P-A Åhlén på Svenska Jägareförbundet. Arten, som på danska heter husmård, kan orsaka stor skada på infrastruktur. Detta genom att bland annat bita sönder kablar i såväl hus som fordon, och dessutom bosätta sig på husvindar.

 

18 000 i upprop om byggkrisen – byggarbetare till Sergels torg

Branschen är på väg in i sin värsta kris sedan 90-talet, säger Stefan Slottensjö, träarbetare som startat en kampanj för ökat bostadsbyggande. I kväll lämnar facken över 18 000 namnunderskrifter till bostadsministern.

 

Israels Eurovisionbidrag uppträdde på ockuperade Krim

Eden Golan, den rysk-israeliska artist som representerar Israel under Eurovision i Malmö, uppträdde på det ockuperade Krim 2016. Året dessförinnan deltog hon i ryska Junior-Eurovision.

 

Intern strid i Vänsterpartiet om kapitalismens avskaffande

Vänsterpartiet vill överge målet om att kapitalismen ska avskaffas. Det får partiföreningen i Majorna att slå bakut.

 

Tina riskerar fängelse för uppmärksammad klimatkupp på TV4

Tina Kronberg från nätverket Återställ våtmarker står åtalad för att ha saboterat finalsändningen av det populära TV4-programmet Let´s Dance i maj förra året. Döms hon och hennes två vänner vid rättegången som börjar nu på torsdag riskerar de upp till två års fängelse.

 

MTR tvingas betala 207 563 kronor till vilt strejkande lokförare

Pendeltågsförarna har nu fått in över två miljoner kronor till den strejkkassa som skapades i samband med att över hundra lokförare lade ner arbetet förra våren. Nästa onsdag inleds huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen, efter att MTR stämt flera av lokförarna.

 

Några kommande event

INTERNET
21/2 18:00 Byggnads & Svenska Europarörelsen anordnar Vem bestämmer på svensk arbetsmarknad?

STOCKHOLM
13/2 18:00 Bröd & Rosor anordnar En kväll i solidaritet med författare och journalister i Palestina
13/2 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Skogslandet Fjärde träffen
14/2 07:30 Rör inte min tågvärd anordnar Demonstrationståg till Arbetsdomstolen
14/2 17:30 Kampanjen Stoppa pendeltågskaoset anordnar SÄKERHET FÖRE VINSTER – ÅTERINFÖR TÅGVÄRDARNA
14/2 18:30 Cyklopen anordnar Queert klädbyte med Queert bokcafé!
17/2 17:00 Stödfest För Solidariska Byggare

 

Saknar du event i din stad? Tipsa oss om vad som händer på tips@kamratpostaren.se


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se