Kamratpostaren

Jag som skriver vill börja denna veckas nyhetsbrev med att adressera en grej som ingen än så länge påpekat men som ändå skaver lite: bristen på palestinademos i detta nyhetsbrev som varit genomgående hela våren.

Undertecknad skulle vilja lyfta mer palestinamobilisering i Sverige och tar med allt redaktionen får in tips om, men tyvärr missar vi mer än vi skulle ha velat. Ibland har eventen också utlysts med kort varsel, när veckans nyhetsbrev redan skickats ut vilket såklart är trist men också en inbyggd begränsning med veckonyhetsbrev som format.

Detta skrivs inte främst för att ursäkta oss, utan för att belysa vikten av att skicka in tips till nyhetsbrevet när det händer viktiga saker. Vi vill sprida event och händelser till fler, det gäller både palestinademonstrationer och annat som händer.

Men vi kan bara dela det vi känner till, och vi är (tyvärr) inte allvetande, utan vadar på i gyttret av instagram-reels för att hänga med precis som alla andra. Tack för att du läser, tipsar oss och stödjer fristående informationskanaler, nu över till veckans tips och nyheter!

 

Veckans utrikesnyhet

FN slår fast: Israel dödade medvetet Reuters-fotograf

FN slår nu fast att Israel medvetet dödade Reuters-fotografen Issam Abdallah vid den libanesiska gränsen i oktober förra året. Samtidigt fortsätter förödelsen i Gaza och bara den senaste veckan har omkring 25 personer dött av svält i det svårt krigsdrabbade området.

 

Veckans reportage

AF Bostäder om nybyggets höga hyror: ”Välj en etta någon annanstans”

Vasst reportage i studenttidningen Lundagård om hyresnivåerna på nybyggda studentlägenheter, med en reporter som vågar ställa jobbiga frågor. “På Kämnärsrätten är AF Bostäder (AFB) i fullt sjå med byggandet av nya, klimatsmarta studentbostäder med attraktiva mervärden – men till vilket pris? Hyresnivån i området är så pass hög att det kan bli svårt för en student med CSN som enda inkomst att bo här.”

 

Veckans lästips

Näta

Mismar, ett skrivprojekt norröver, har publicerat nytt i form av texten Näta. “Vi tycker det är en fin text om sådant som manlighet och att försöka nå fram över gränser, exempelvis generationella sådana. Om hur vi värdesätter livet, våra egna såväl som i sjöarna och på våra matbord.” Undertecknad kan inte annat än hålla med.

 

Veckans poddtips

Nystartad podd i Umeå - Palestina och Sápmi

Bokkafét Angbett i Umeå startar podcast där föreläsningar från Radikal festival i höstas ligger uppe. Kolonialism och exploatering av Sápmi och Palestinas historia är två av föreläsningarna som hittills finns inspelade. Bokkafé Angbett Podcast finns där poddar finns, samt direkt via denna länk.

 

Nyhetssvep    

Personal i hemtjänsten anmäler sig själva – ”Vi har inte ens grundbemanning”

Personalbristen inom äldreomsorgen i Pajala kommun är så stor att undersköterskorna börjar anmäla sina egna arbetsplatser. Genom att lyfta riskerna för brukarna i stället för den egna usla arbetsmiljön hoppas de lättare få förändring.

 

Aktivister blockerade riksdagen

Under tisdagsmorgonen förra veckan blockerades ingångarna till riksdagen av aktivister. Bland dem fanns Greta Thunberg, som återvände till platsen där hennes skolstrejk började för sex år sedan. Det är andra dagen i rad som aktivisterna blockerar riksdagens ingångar för att väcka uppmärksamhet i klimatfrågan.

 

Oljehamnen i Göteborg blockerades av klimataktivister

Oljehamnen i Göteborg blockerades under lördagsmorgonen, när aktivister från Extinction rebellion gjorde gemensam sak med flera andra aktivistgrupper i länder runtom Nordsjön. Aktionerna i kampanjen North sea fossil free kräver bland annat att inga nya fossila investeringar görs i Nordsjöregionen.

 

Nya EU-regler för gigarbetare har klubbats

Efter flera turer har EU:s social- och arbetsmarknadsministrar enats om det så kallade plattformsdirektivet, som ska stärka rättigheterna för gigarbetare. Överenskommelsen välkomnas brett av politikerna.

 

Svensk gala för solidaritetsarbete för Gaza och Palestina

Organisationen Palestinas vänner i Linköping anordnade en gala för att hylla Palestinas kvinnor och samtidigt för att uppmärksamma de föreningar och organisationer som sedan den 7 oktober berättat, och fortsätter att berätta om vad som sker i Palestina och framför allt i Gaza.

 

Lyxvillornas privatbryggor kan tvingas öppnas för alla

Danderyds kommuns skylt om att en brygga låg på allmän mark togs ned – två gånger. Nu tas krafttag mot privata bryggor som kan ligga på allmän mark, meddelar majoriteten. Ett 60-tal privata bryggor ses över.



Några kommande event  

UPPSALA
22/3 19:00 Ung Vänster Uppsala län anordnar Insamlingskonsert för Palestina

STOCKHOLM
25/3 18:00 ETTUSENETT Filmklubb - Occupide Cinema

 

Saknar du event i din stad? Tipsa oss om vad som händer på tips@kamratpostaren.se


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se