Kamratpostaren

Denna vecka vill vi lyfta tidningen Nyhetsbyrån Järva lite extra - som gör ett otroligt jobb med att rapportera från Stockholms västra förorter om sånt som andra tidningar inte skriver. Håll koll på dem om du bor i Stockholm, eller bara vill läsa mer journalistik om frågor som rör orten.  Alla artiklar finns på deras hemsida. Över till veckans blandade tips och nyheter.

 

Veckans tips

Kunskapsbank om Palestinafrågan på svenska

Palestinaaktivisten Ammar Makboul har samlat texter med aktuell information och fakta som sällan eller aldrig når den svenska nyhetsrapporteringen. Underlaget kan användas för att bemöta felaktigheter, tipsa andra eller fördjupa ens egen förståelse. Men också för att skapa opinion och förändring som att utkräva ansvar från våra politiker - bryt Sveriges militära samarbete med Israel, hälsar Ammar. Vi tackar för detta tips och sprider det vidare.

 

Veckans kvinnotips

Samlade event för internationella kvinnodagen

Alla evenemang som planeras i Sverige på internationella kvinnodagen finns nu samlade på Gnistor.se . Gå in och se vad som händer i din stad på 8e mars!

 

Veckans vasalopp

Klimatprotest mot Preem som huvudsponsor för Vasaloppet

Plusgrader och dåliga snöförhållanden rådde under Vasaloppet som under söndagen kördes för hundrade gången. Vid målgången i Mora passade aktivister från Extinction rebellion på att göra aktioner för att protestera mot att oljebolaget Preem är huvudsponsor för loppet. 

 

Veckans blogginlägg

Lobbyist och statlig utredare samtidigt? - Tankesmedjan Balans

Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans skriver flitigt om politikens minst sagt kletiga förhållande till näringslivet, och då framförallt välfärdsbolagen. Läsvärt är bland annat detta färska inlägg om Academedias kopplingar till politiken.

"Imorgon ska jag berätta för ca 100 lärare i Umeå om att man inte bara får vara politiker samtidigt som man är lobbyist, man får även leda samhällsviktiga statliga utredningar samtidigt som man är lobbyist – eller AcadeMediaordförande. De kommer förmodligen att reagera på samma sätt som publiken på mina föreläsningar brukar reagera: först med förvåning, sedan med ilska. Jag förstår dem. Det jag inte kan förstå är varför den här frågan inte skapar mer debatt i nationell media." Läs hela inlägget på Tankesmedjan Balans hemsida.

 

Veckans uttalande

Uttalande angående den senaste tidens nazistiska angrepp mot India Däck

För ungefär en vecka sedan blev vi ”granskade” av en högerextrem sida på Twitter. I samband med detta har personer utan koppling till India fått sin identitet röjd och mottagit hat och hot.

Efter detta krossade någon även en fönsterruta på India. Ett fåtal personer som inte är aktiva på India Däck, men som följt oss på sociala medier, har fått hotfulla brev hemskickade till sig. Syftet med dessa brev är att skrämma personer med socialistiska och antifascistiska åsikter. Den/de som skickar breven vill verka handlingskraftig, och därför skickar de dessa hot även om det är till personer utan koppling till India Däck.

Vi beklagar om du har fått hem ett sådant brev. Breven innehåller med all säkerhet tomma hot, men kan upplevas obehagliga och irriterande. Trots det är det mycket viktigt att vi inte låter nazister skrämma och tysta oss. Om du blivit kontaktad, eller känner behov av att prata, får du gärna höra av dig till oss.

Vi har redan reparerat fönsterrutan. Om du vill swisha en slant för att stötta vår verksamhet tar vi tacksamt emot det. Kamratligen, India Däck

 

Veckans utrikesnyhet

Tysk kampanj mot ny Teslafabrik i Grünheide

Initiativet Disrupt Tesla mobiliserar till en aktionsdag i början av maj mot planerna på byggandet av Elon Musks nya Gigafactory utanför Berlin. Läs mer på kampanjens hemsida.

 

Nyhetssvep

Kurdiska exiljournalister utvisas

Kurdiska Aryen TV sänder till 27 länder från Sverige, och är avskydd av såväl Irans som Turkiets regeringar. På begäran av Säpo utvisar Migrationsverket nu en av kanalens journalister.

 

Åtal mot besättning på räddningsfartyg läggs ner – efter sju år

Italienska åklagare har lagt ner ett åtal som riktats mot besättningsmedlemmar på räddningsfartyget Iuventa och som påbörjades redan 2017. Efter sju år konstaterar åklagarna själva att det inte finns tillräckligt med bevis och yrkar på att det konfiskerade fartyget ska lämnas tillbaka, rapporterar Infomigrants. Det var under 2017 som åklagare väckte åtal mot besättningen på fartyget Iuventa. De misstänktes för att ha agerat som en ”taxi” för migranter snarare än att ha räddat dem, och för att ha samarbetat med libyska människosmugglare. Men några konkreta bevis presenterades inte, trots att åklagaren år 2017 menade att det fanns ”allvarliga bevis på skuld.”

 

”Svensk judisk vänster” - ny förening utmanar judisk högerdominans

I november undertecknade åtta svenska judar en debattartikel i Expressen. Personerna bakom artikeln, däribland poeten Hanna Rajs, sluter nu upp bakom ett nytt projekt. – Det har funnits ett tydligt behov av organisering inom den svenska judiska vänstern, speciellt de senaste månaderna, säger Hanna Rajs till Flamman.

 

Vänsterpartiets Jenny Lindahl börjar på lobbyfirman Kreab

I onsdags meddelades att Vänsterpartiets tidigare kommunikationschef Jenny Lindahl fått nytt jobb på pr-byrån Kreab, känd för sitt arbete med att främja privatisering av välfärden. Övergången har mött hård kritik, och från både höger- och vänsterhåll har det spekulerats om att det kan öppna tidigare låsta dörrar mellan Vänsterpartiet och Kreab. Skoldebattören Marcus Larsson beskrev för Flamman hur ”en möjlig utveckling är att det blir lättare för Kreab att komma in i samtal även med Vänsterpartiet”.

 

Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem

Victoriahems hyresgäster i Järva har fått sina första vattenräkningar – många en summa kring tusenlappen, trots att de varit sparsamma. Och de är rasande över Hyresgästföreningens vattenavtal med hyresvärden. Förra veckan demonstrerade de utanför Hyresgästföreningen Region Stockholms kontor.

 

Barn svälter till döds när Israel stoppar hjälp­sändningar

Israel hindrar merparten av de internationella hjälpleveranserna från att ta sig in i Gaza rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNN. Samtidigt ökar antalet barn som dör av svält i det svårt krigsdrabbade området.

 

Stockholms övervakning anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten

Rinkebybon Viktor Arnell menar att stadens nya övervakningskameror i Järva kan bryta mot regelverket. Stockholms stad följer inte de direktiv som finns vad gäller övervakningskameror. I januari var det meningen att värdet med de tio nya övervakningskamerorna i Husby och Akalla, som sattes upp sommaren 2023, skulle utvärderas innan projektet fortsatte. Men någon sådan utvärdering tycks inte bli av. 

 

Danderyd kommunen i Sverige med högst konsumtionsutsläpp

Invånarna i Danderyd orsakar störst utsläpp i Sverige genom sin konsumtion. 8,2 ton koldioxid per person och år – så mycket orsakar Danderydsborna i konsumtionsutsläpp. Detta jämfört med genomsnittet i hela Sverige som ligger på 6,3 ton per person, vilket ligger en bra bit över nivån för att följa Parisavtalet på 3,7 ton per person och år.

 

Bästa äldreboendena drivs utan vinstsyfte

Landets bästa äldreboenden drivs av aktörer utan syfte att gå med vinst och lägst kvalitet håller boenden som drivs av riskkapitalbolag. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

 

Fler svenskar vill vara anonyma online

Fler och fler svenskar försöker skydda sin digitala integritet, visar den nya undersökningen Delade meningar 2024 från analysföretaget Insight intelligence. Fler använder exempelvis krypterade meddelandetjänster och andelen som säger nej till kakor (cookies) har ökat jämfört med tidigare år. Ändå säger en majoritet, 62 procent, att de inte upplever att de har någon kontroll över vad de delar för personlig information digitalt.

 

Orten samlades för Palestina

På söndagskvällen var Tensta träff fullsatt, aktivister i olika åldrar samlades för att diskutera vägar framåt för den nya Palestinarörelsen. Rashid Musa, som var kvällens huvudtalare, föreläste om organisering och hur rörelsen kan utvecklas.

 

Svenonius (M) avgår som regionråd – blir överdirektör på Statens fastighetsverk

Moderata regionpolitikern Irene Svenonius slutar som politiker och blir överdirektör för Statens fastighetsverk. Under sin tid i finansregionrådet fick hon mycket kritik, bland annat för barnmorskekrisen (och för haveriet med Nya Karolinska, reds anm.).

 

Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: ”Snävt men ett steg i rätt riktning”

Den 1 januari nästa år kan det bli lag på att kommuner måste gå i borgen för bostadslösa barnfamiljer som inte når upp till hyresvärdens krav. Hyresgästföreningen backar upp förslaget, men varnar samtidigt för att andra utsatta grupper kan hamna i ett sämre läge än idag.

 

Några kommande event

ÖVERALLT
Se alla 8e mars-event på Gnistor.se

 

GÖTEBORG
7/3 15:30 Stäng ner Elbit anordnar Vräk Elbit!

 

UPPSALA
9/3 13:30 Palestinska folkets förening anordnar Demonstration för Palestina i Uppsala

 

STOCKHOLM
7/3 16:00 Klimatkollen anordnar Klimathack med öppen källkod!
13/3 18:30 Cyklopen anordnar Queert vardagsrum med Queert Bokkafé


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se