Kamratpostaren

Här kommer veckans blandade tips och nyheter, håll till godo:

Veckans lästips

Samuels Bitar: Google förstör – men du kan söka bättre

Forskning visar att Googles sökresultat kloggas igen alltmer av annonser, AI-generat content och sökmotoroptimerat svammel. Samuels Bitar ger tips på hur man hittar det man letar efter på internet, bland annat genom den oberoende sökmotorn Stract där det bland annat går att välja att bara visa resultat från forum eller oberoende bloggar.

 

Nyhetssvep

Nu ska fyradagarsveckan testas i Sverige

Organisationen 4 Day Week Global har initierat en svensk forskningsstudie där 15 till 20 arbetsplatser ska testa att jobba färre timmar under en sexmånadersperiod, med start i höst. – Det finns enstaka svenska företag och organisationer som har gjort egna studier, men inte med validerade forskningsmått. För mig är det viktigt att ta reda på hur det här fungerar i Sverige, säger Anna-Carin Alderin från 4 Day Week Global.

 

Ryssland sätter upp ”hbtq-rörelsen” på terrorlista

Ryssland inkluderar vad man beskriver som ”den globala hbtq-rörelsen” på en lista över extremistiska terrororganisationer. Det skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass, rapporterar Reuters. Listan upprätthålls av organisationen Rosfinmonitoring, som bland annat har mandat att frysa bankkonton som kan kopplas till de människor och organisationer som förekommer på listan.

 

Naloxon börjar säljas receptfritt i Sverige

Det överdoshävande läkemedlet naloxon börjar säljas receptfritt, meddelar regeringen. – Troligt att det finns på apotek innan sommaren, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

 

Saknade skruvar bakom hissolyckan där fem personer dog

Det var fyra saknade skruvförband som gjorde att hissen störtade till marken i den dödligaste arbetsplatsolyckan på många år. Det konstaterar Haverikommissionen som utreder olyckan.

 

Polisen misslyckas med att stoppa det dödliga våldet mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor är i flera polisregioner dödligare än skjutvapenvåldet. Men trots högt tonläge i debatten lyckas man inte skydda fler kvinnor. "Polismyndighetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året", sammanfattar polisen själv.

 

Therése lovades jobb direkt – fick lära sig svetsa via Youtube

Maskiner som står trasiga i månader och fusk med lärartätheten. Elever och lärare vittnar om stora brister hos utbildningsföretaget Veldi som har uppdrag för Arbetsförmedlingen och Komvux.

 

Attacker och 16 timmars arbetsdag – vardag hos ökände gurkodlaren i Skåne

Chefen kastar en tung låda mot Iryna. Hon faller handlöst mot marken. Förutom utskällningar och våld tvingas gurkplockarna jobba upp till 20 timmar om dagen och får inte ut sina löner.

 

Stor demonstration mot nioåriga Lisas utvisning

På söndagen samlades hundratals människor på stora torget i Lidköping för att demonstrera mot hovrättsbeslutet som kan innebära att nioåriga Lisa utvisas från Sverige, rapporterar SVT Nyheter Väst.

 

Några kommande event

GÄVLE 

30/3 kl 13.00 Demonstration för Palestina - Varje lördag på Stortorget


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se