Kamratpostaren

Vecka 14! Vår i luften! Kamratpostarens nyhetsbrev firar ett halvår och 260 starka prenumeranter. Tack alla som prenumererar, tipsa gärna en kompis om nyhetsbrevet och skicka in förslag på vad du vill se mer/mindre av i nyhetsbrevet framöver.

 

Veckans uttalande

Planka.nu om böteshöjningarna för plankning i Stockholm

“Den 2 april höjer SL tilläggsavgifterna till 1 850 kronor + biljettavgift. Denna summa ska tas från personer som inte har råd med biljett och användas till att finansiera biljettkontrollerna som SL köper av ISS för 102 miljoner per år och går många miljoner back på.

Ett medlemskap i p-kassan kostar fortfarande 100 kr i månaden och har gjort så sedan starten 2001. Välkommen som medlem så betalar vi varandras tilläggsavgifter!”

 

Veckans nystartade

Aggregatet.org - svenskt vänsterforum i Reddit-stuk

Aggregatet  är ett välkommet initiativ som ser ut och fungerar ganska likt ett svenskspråkigt Reddit, med olika trådar och ämnen att diskutera. Det bygger på samma Open Source-teknik som Mastodon och drivs av Kamratdataföreningen Konstellationen, en vänsterförening med fokus på internet och teknik (som även driver Mediakollen.se). Det går att registrera egna konton för att följa och diskutera i olika sub-forum precis som på reddit. Hör du till dem som saknat svenska forum så är det bara att gå in och börja posta. Bra jobbat Konstellationen som dragit igång detta!

 

Veckans utrikesnyhet

Fyra räddningsskepp beslagtagna av italienska myndigheter

Bara under mars månad har fyra av räddningsfartyg som räddar migranter på Medelhavet beslagtagits av italienska myndigheter. Detta då de uppges bryta mot de hårdare ”uppföranderegler” som regeringen infört. Därmed är möjligheten att rädda liv just nu ”dramatiskt begränsad”, enligt organisationen SOS Humanity. 

 

Veckans intervju

Nytt socialt center strävar efter kollektivt levande - Tidningen Arbetaren intervjuar Solidaria i Stockholm

“I höstas flyttade det sociala centret Solidaria in i en källarlokal i Sundbyberg. Nu arrangerar de evenemanget Solidarium där olika grupper från den autonoma vänstern träffas.” Intervjun är tyvärr bakom paywall men Tidningen Arbetarens prenumeranter kan underhålla sig med att läsa denna artikel.

 

Nyhetssvep

Ny protest mot svenska Elbit – aktivister blockerade kontor

Aktivister från nätverket Stäng ner Elbit tog sig igår in i byggnaden där det israeliska vapenföretaget Elbits svenska dotterbolag har sina lokaler. De lyckades blockera kontoret i en timme, i protest mot Sveriges vapenaffärer och Israels folkmordshandlingar i Gaza.

    

Lagändring kan tvinga kvinnojourer att stänga

Den första april börjar nya lagar gälla för skyddsboenden, vilket sätter press på små ideella kvinnojourer. En av de drabbade kvinnojourerna är Jokkmokks skyddsboende, som kommer att slå igen.

 

Palestinarörelsen i Stockholm går skilda vägar

Lördagen den 23 mars hölls två separata palestinska demonstrationer i Stockholm – samtidigt, klockan 13. De två arrangörerna, Together 4 Palestine och Palestinska arbetsgruppen mittersta Sverige, har gemensamt stått bakom det senaste halvårets stora demonstrationer till stöd för Palestina i Stockholm. Nu går de skilda vägar – bokstavligt talat.

 

Meta begränsar nu politiskt innehåll på Instagram och Threads

Meta har lanserat en funktion som gör att både Instagram- och Threads-användare nu kan slippa inlägg med politiskt innehåll på plattformarna. Meta definierar politiskt innehåll som innehåll där ”regeringar, val eller sociala frågor som påverkar större grupper eller samhället” nämns. Inställningen som stoppar politiska inlägg är aktiverad som grundinställning, och den som vill ta del av den typen av innehåll måste med andra ord aktivt välja den saken.

 

Flera åtalas efter Gaza-protest i riksdagen

Åtta personer åtalas efter att ha protesterat i riksdagen genom att bland annat ropa ”Alla ser och alla hör hur barn i Gaza dör” under en utrikespolitisk debatt. 

 

SVT fälls för proisraeliska inslag – gång på gång

Under våren har Granskningsnämnden fällt SVT för tre inslag med proisraelisk vinkling. Enligt Palestinagrupperna har public service misslyckats med sitt uppdrag, detta skriver tidningen Flamman. Mer om det senaste inslaget som fällts går att läsa här (utan paywall).

 

Polisen inför vapen som kritiseras av Amnesty

Förra veckan meddelade Polisen att de kommer att börja använda ett nytt vapen vid ingripanden mot individer i folksamlingar och andra ”komplicerade situationer”. Syftet är att det ska användas som komplement till skarp ammunition. Gummiklädda kulor och andra ”icke-dödliga vapen” orsakar dödsfall och svåra skador när de används mot demonstranter.

 

Några kommande event

INTERNET
10/4 18:00 Ta tillbaka framtiden anordnar Grön Ny Giv med Rikard Hjorth Warlenius

 

NYKÖPING
9/4 18:20 Rebellmammorna Nyköping anordnar Kom och visa våra politiker att du också är orolig för klimatet💚

 

GÄVLE 
30/3 kl 13.00 Demonstration för Palestina - Varje lördag på Stortorget

 

UPPSALA
10/4 17:30 Ta tillbaka framtiden anordnar Studiecirkel - Reform och grön ny giv

 

STOCKHOLM
5/4 17:00  MOTSTÅND I PRAKTIKEN: DIREKT AKTION FÖR PALESTINA
6/4 11:00 Kafé44 anordnar Folkkök 44
6/4 13:00 Kafé44 anordnar Q&A with activists from Anti-authoritarian volunteer network from Ukraine


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se