Kamratpostaren

Veckans nyhetsbrev! kommer här!

Veckans kampanjseger

XXL slutar sälja Israeltillverkade produkter

Efter påtryckningar från Isolera Israel har XXL slutat sälja produkter från Aimpoint. Vi vill tacka alla som har bidragit till detta! Läs mer på Isolera Israels instagram.

 

Veckans namninsamling

CDON, sluta sälja Aimpoints produkter

Det svenska företaget CDON säljer fortfarande produkter från Israel. CDON säljer kikarsikten och andra produkter från det Malmöbaserade företaget Aimpoint. Aimpoint har ett samarbete med israeliska vapentillverkaren Emtan, vars gevär Israeliska staten delat ut till illegala bosättare på den ockuperade Västbanken. Aimpoint är delaktiga i folkmordet i Palestina!

Kampanjen Isolera Israel uppmanar alla att både skriva under namninsamlingen men också kontakta CDON genom att skicka en förfrågan till deras kundtjänst eller maila till: customerservice@cdon.com.

 

Veckans lästips

28 timmar i Messaure

Textkollektivet Missmar skriver om Litiumfestivalen i Skellefteå och att pynta kolonialismen.

 

Veckans sett på stan

Adbusting i Göteborgs kollektivtrafik



Veckans intervju

Så blev vattenmelonen en kampsymbol för Palestina

I pro-palestinska demonstrationståg över hela världen syns vattenmelonplakat. Sociala medier fylls av emojis med frukten. Det finns en historia om varför – och en upphovsmakare. Han heter Khaled Hourani och har aldrig varit så i ropet som nu. Frukten fick sitt symbolvärde redan under sexdagarskriget 1967, då den israeliska regeringen förbjöd den palestinska flaggan. Intervju i DN.

 

Nyhetssvep

Facket på fängelset i Kalmar: ”Börjar passera gränsen för vad som är anständigt”

Fångar som kissar i flaskor på natten och delar rum som på 1800-talet byggdes för en person. Det är vardag på anstalten i Kalmar.

– Det är tråkigt att vi inte ens kan leva upp till minimikraven från tortyrkommittén. Sverige borde kunna ha en bättre nivå, säger Joakim Eriksson, aktiv i fackförbundet Seko på anstalten i Kalmar.

 

Seko stoppar allt underhåll av Teslas laddstationer

Inga nya laddstolpar kan installeras av Tesla efter Sekos blockad. En signal om att strejken kan pågå länge, enligt IF Metall. I måndags gick också nyheten ut om att det endast är en tredjedel av de anställda på Tesla som deltar i strejken. Detta efter att Medlingsinstitutets årsrapport redovisat antalet förlorade arbetsdagar i strejken.

 

Ny lista över män som slår: ”Vi ser dig”

Mannen som slår ska få sitt liv begränsat, inte den som blir slagen. Förövarna ska sättas upp på en polislista och bedömas utifrån risknivå. En ny metod testas av Malmöpolisen för att stoppa våld i nära relationer. 

 

Tre från Återställ våtmarker döms – stormade ”Let's dance”

Efter en kupp i ”Let’s dance” döms tre personer från ”Återställ våtmarker” för skadegörelse. Samtliga får nu villkorlig dom och två av dem får även dagsböter. Det var under en tv-sändning i fjol som de tre aktivisterna tog sig ut på dansgolvet med en ”Återställ våtmarker”-banderoll.

 

Rysk hackergrupp hotar med att läcka stora mängder stulna data från Bjuvs kommun

Den kriminella hackargruppen Akira som har utfört flera cyberattacker mot svenska mål hotar med att läcka stora mängder stulna data från ett av sina offer: Bjuvs kommun. Angreppet tros vara separat från det stora dataintrånget mot it-företaget Tietoevry. Enligt ett inlägg på Akiras webbplats på det så kallade darknet så ska en omfattande mängd stulna data från Bjuvs kommun snart läggas ut öppet på nätet. ”Vi kommer ladda upp nästan 200 gigabyte”, skriver den kriminella gruppen.

 

Civila kontrollanter kritiseras: ”Politiskt poserande”

En ny sajt hänger ut civilklädda kontrollanter på Göteborgs spårvagnar. Facket är kritiskt mot metoden – men menar samtidigt att Västtrafik skapar otrygghet för de anställda.

 

Några kommande event

ÖVERALLT
2/3 08:00 Nordics for Palestine - Join your local demo

 

KARLSTAD
2/3 15:00 Aktionsgruppen Stoppa Israel anordnar STOPPA ISRAEL - UTESLUT ISRAEL UR EUROVISION KARLSTAD

 

GÖTEBORG
27/2 18:00 Tisdag 27 februari: Öppet kampanjmöte - Stäng ner Elbit!

 

NORRKÖPING
27/2 17:30 Pubkväll med XR Norrköping

  

STOCKHOLM
28/2 17:00 International Solidarity Movement Sweden anordnar Onsdagar för Palestina
29/2 18:30 Take Concrete Action anordnar Studiecirkel: Skogslandet Femte träffen

 

UPPSALA
28/2 17:00 Nyöppning Bokcafé Projektil


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se