Kamratpostaren

Tack för att du läser Kamratpostarens nyhetsbrev!

Veckans nystartade

BAF Stockholm - Black Autonomy Federation

Black autonomy federation är ett internationellt nätverk för personer med afrikanskt ursprung som bygger på anarkistiskt och socialistiskt tänkande. Vårt mål är att krossa det rasistiska, kapitalistiska systemet som sedan sin begynnelse har byggt på afrikaners förtryck. Mer info och kontakt via @baf_stockholm på Instagram.

 

Veckans släpp

Lär känna din lokala sexualförbrytare

På internationella kvinnodagen tillgängliggjorde Antifascistisk Aktion information om alla som dömts för sexualbrott det senaste året, för allmänheten att ta del av. Läs mer på antifa.se.

 

Veckans dokumentärtips

Kvinnokamp mot kärnvapen

Den 27 augusti 1981 samlades en grupp kvinnor utanför militärbasen Greenham Common i sydöstra England för att protestera mot att kärnvapen skulle installeras där. Protestmarschen de genomförde kom att bli början på en 19 år lång och omfattande manifestation. Finns på URplay.

 

Veckans utrikesnyhet

Aborträtten grundlagsskyddas i Frankrike

Frankrike har som första land i världen röstat för att grundlagsskydda aborträtten, rapporterar Le Monde. Den franska vänstern har länge velat grundlagsskydda rätten, men bland övriga partier har åtgärden ansetts vara onödig då stödet för rätten till abort ändå är mycket brett i landet.

 

Veckans censur

Kulturhuset i Stockholm ställer in samtal om fred och feminism

“Kontext blev i höstas inbjudna för att hålla ett samtal i anslutning till internationella kvinnodagen. Vi fick själva välja vad det skulle handla om. Vi bestämde oss för att tala om fred och feminism, hur fred historiskt har varit en given feministisk fråga som en motkraft till den patriarkala militarismen.  (..) Några veckor före evenemanget ifrågasätter Kulturhuset vår punkt, och säger att vi behöver ha någon “från andra sidan” om vi ska få genomföra samtalet. De ger oss också möjligheten att byta ämne. I stället för fred, vill de nu att vi ska tala om någonting annat.” Läs hela uttalandet på Arbetarens hemsida.

 

Veckans kommentar

Svenska universitet förbjuder studenter från uttrycka stöd för Palestina

Allt fler universitet och högskolor hastar fram godtyckliga regler i sin iver att stoppa uttryck för solidaritet med Palestina på campusområdena. Det senaste i raden är Mälardalens universitet, som utfärdat ett förbud mot “alla vimplar och flaggor”, samtidigt som Ukrainas flagga tillåts sitta uppklistrad inne i universitetets lokaler. Om detta skriver föreningen Student for Palestine MDU på sin instagramsida. I vintras beslutade Chalmers i Göteborg att förbjuda demonstrationer på campusområdet av samma anledning vilket möttes av så starka protester att förbudet fick hävas igen bara dagar efteråt.

 

Veckans tips

Workshop: Vardagrasism, minoritetsstress och internaliserad antiziganism

En form av rasism och antiziganism som ofta beskrivs som osynlig, men som känns, skadar och hindrar. Missa inte denna unika workshop 11 april som djupdyker i detta demokratiska problem och kanske pekar på vägar framåt. Obligatorisk föranmälan för deltagande på plats respektive via zoom via denna länk. Tid: 11 april 12-17, plats: Internet samt Södertörns högskola, Stockholm. Arrangör: Jan Selling, professor i kritiska romska studier.

 

Nyhetssvep

Eurovisionskylt i Malmö vandaliserad med blodröd färg

En reklamskylt för Eurovision Song Contest har vandaliserats i Malmö. Skylten har klottrats på och fått någon form av röd färg kastad på sig. Polisen har just nu ingen misstänkt för brottet.

 

Unga och forskare blockerade riksdagshuset

Ett 50-tal ungdomar blockerade flera ingångar till riksdagshuset under måndagen. Detta för att uppmärksamma akuta samhällskriser, bland annat klimatet, och behovet av en snabb och rättvis samhällsomställning. En grupp forskare från olika forskningsområden var också på plats.

 

Skarp kritik mot civila biljettkontrollanter i Göteborg

Västtrafik har infört civila biljettkontrollanter för att stoppa plankarna. Men resenärerna sparkar bakut – kontrollanter hängs ut på nätet samtidigt som flera fall av våld mot tjänsteman i samband med biljettkontroller polisanmälts.

 

FN: Sverige missgynnar samerna i klimatkrisen

Sverige får omfattande kritik av FN. Hanteringen av klimatkrisen brister och det samiska folket ges otillräckligt inflytande i samband med etableringen av vindkraftverk och gruvor.

 

Falska påståenden om palestinska barn sprids på nätet

Ett klipp som cirkulerat sedan några veckor tillbaka visar en flicka som får ett gevär en vuxen man. Videon påstås visa hur ”palestinska barn tränas på att skjuta judar”, med anledning av kriget mellan Israel och Hamas. Men viralgranskningssajten Snopes har lokaliserat samma klipp i en Youtube-video från 2014. Klippet är inte heller filmat varken i Gaza eller på Västbanken.

 

Demonstrationer utanför melodifestivals-finalen

Ett antal pro-palestinska demonstranter protesterade i lördags utanför Friends arena i Stockholm, med anledning av finalen av melodifestivalen och att Israel tillåts delta i Eurovision. Detta rapporterar norsk media.

 

Svenska biståndet till Unrwa återupptas

Regeringen har beslutat att återuppta utbetalningar av bistånd till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA. Stödet pausades efter anklagelser från Israel om att flera anställda på FN-organet skulle ha varit inblandade i terrorattackerna den 7 oktober.

 

Sverige säljer vapen för 11,7 miljarder till “hemligt land”

Ett okänt ”samarbetsland i västvärlden” har fått tillstånd att köpa vapen av Sverige till ett värde av 11,7 miljarder kronor. David Åhlén som är chef på enheter för krigsmateriel säger att det vanligtvis råder transparens kring exporten men att det även finns andra delar att ta hänsyn till. – Vi fick en indikation på att de inte ville att det skulle bli känt vem köparen i affären var.

 

Ekonomiskt pressade kommuner försöker sänka skolpengen till friskolorna

Sundbyberg, Hässleholm och Båstad är några av de kommuner som fått argumentera med förvaltningsrätten efter att deras beräkningsmodeller av skolpengen överklagats.

- Kommunernas utbudsansvar, att de är skyldiga att erbjuda skolgång för alla elever, gör dagens finansieringssystem orättvist. Friskolor kan etableras och läggas ned snabbt om deras kalkyler inte håller. Den lyxen har inte de kommunala skolorna, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Åsa Fahlén. 

 

Gigbolag för väktare lanseras i Sverige

Gigbolag vill spelifiera säkerhetssektorn, och enligt företaget Safetly leder deras Uberliknande modell till minskat utrymme för maktmissbruk. Men väktare och forskare är skeptiska.

 

Några kommande event

MALMÖ
14/3 19:00 Amalthea Bokkafé anordnar Studiecirkel en introduktion till Racial Capitalism

 

STOCKHOLM
13/3 18:30 Cyklopen anordnar Queert vardagsrum med Queert Bokkafé  





Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se