Kamratpostaren

Här kommer veckans tips och blandade nyheter!

 

Veckans nystartade

Reclaim pride Stockholm

Det alternativa prideinitiativet finns sedan tidigare i Göteborg, men har nu även startats upp i Stockholm och rivstartar där med ett nypublicerat manifest:

“(..) Men nu ska ni få höra. Efter förra årets prideparad samlades ett stort nätverk av queers för att våga drömma om något nytt. Det visade sig snabbt att vi delade samma vision: Att skapa ett space för alla oss som inte vill delta i Stockholm Pride och den fascistiska pinkwashing som genomsyrar allt. 

Vi vet att våra queera kroppar inte har plats i rum som välkomnar fascister, snutar och klassförrädare. Vi tar därför tillbaka det som stulits från oss och skapar denna sommar Reclaim Pride Stockholm, en plats som firar motståndet och vägrar vara en bricka i regnbågskapitalismens spel. 

Vi gör ett Pride som är politiskt, brännande hett och svettigt. Vi gör ett Pride som andas häftigt. Vi gör ett Pride för varandra, med varandra. En plats där sårbarhet och internationell solidaritet får plats under samma tak. Där kamplust, aktivism och ilska rimmar med queer åtrå och kärleksrus. Där vildaste visioner verkar möjliga och redan vid våra fingertoppar. (..)”

Läs hela manifestet och mer om vad som planeras på Reclaim Pride Stockholms hemsida.

 

Veckans globala klimatstrejk

Fridays for Future arrangerar - global klimatstrejk 19e april 

Det är dags igen, att i massor gå ut på gatorna och kräva klimaträttvisa. Över hela världen kommer unga och vuxna tillsammans ta ton för att krisen ska behandlas som en kris – du behövs. Hitta din lokala strejk på Fridays for Futures hemsida. Om det inte finns en lokalgrupp där du bor – hör av dig till oss så hjälper vi dig starta en!

 

Veckans namninsamling

Stoppa utnyttjandet av migrantarbetare på ChouChou

Vi som skriver under det här har valt att äta helt eller övervägande vegetabiliskt. Skälen är olika, men centralt är skapandet av en bättre värld. En viktig del av att få folk att äta mer vegetabiliskt är bra restauranger, och där har restaurangen ChouChou varit en viktig del.

Därför läser vi med chock och besvikelse Arbetarens granskning av restaurangen ChouChou, som drivs av krogprofilen Robert Hållstrand samt vegankändisen Gustav Johansson. Där framkommer att "papperslösa migrantarbetare har under lång tid utnyttjats och arbetat under slavliknande villkor", att de arbetat till låga löner, dygnslånga pass och att det finns sexsiffriga löneskulder till arbetarna. Skriv under namninsamlingen här.

 

Veckans utrikesnyhet

Thailand legaliserar samkönade äktenskap

Thailand blir nästa land i Asien med samkönade äktenskap. Underhuset i Bangkok röstar med stor marginal ja till en ny lag som ger hbtq-par i princip samma rättigheter och möjligheter som heteropar.

 

Veckans utrikesnyhet 2

Teneriffabor hungerstrejkar mot massturismen

Under veckan har invånare på den spanska ön Teneriffa hungerstrejkat i protest mot massturismen, rapporterar BBC. Liknande protester har också arrangerats i Malaga.

Det växande antalet semesterboenden på de populära turistorterna har drivit upp hyrorna och priserna på bostäder även för lokalbefolkningen. Därtill orsakar det stora inflödet av turister skador på miljön, enligt demonstranterna som nu kräver att flera planerade byggen av hotellkomplex ska stoppas.

 

Nyhetssvep

Nygrundat syndikat för städare i Stockholm

Efter framgångarna med organisering av byggarbetare tar fackförbundet SAC sikte på städbranschen. I onsdags samlades uppemot 35 personer från 10 olika länder i fackförbundet SAC:s lokaler, för att formellt grunda den nya fackföreningen Solidariska städare. De flesta av deltagarna var kvinnliga migranter. Läs mer i Arbetarens reportage.

 

Stöddemonstation för 17-årig klimataktivist i rätten

Idag hölls en stöddemonstration utanför Stockholms tingsrätt för en 17-årig klimataktivist som står åtalad för att ha blockerat en av ingångarna till riksdagen förra månaden.

17-åringen står åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten. Dagens stöddemonstration anordnas av Extinction rebellion, som inte organiserade aktionen utanför riksdagshuset, men som vill visa solidaritet med ungdomarna.

 

De tolv klimataktivisterna på E4:an frias från sabotage

Svea hovrätt friar de tolv aktivisterna som hade limmat fast sig på E4:an i en klimatprotest från sabotage. Däremot döms de för ohörsamhet mot ordningsmakten.

 

Greenpeace: Gammelskog skövlas – blir Ikea-möbler

Skövlad gammelskog från Rumänien blir till Ikea-möbler som säljs i bland annat Sverige, visar en ny rapport från Greenpeace. Minst 30 möbler kan kopplas till skövlingen.

 

Klimataktivister lovar att stoppa fossil gräddfil

EU:s skattebetalare tvingas vara med och subventionera fossilbränslen. Nu samlas gräsrotsrörelser över hela Europa för att stoppa denna klimatförstörelse.

Lördagen 6 april genomfördes samordnade ickevåldsaktioner mot statliga subventioner av fossila bränslen i sju länder i Europa genom plattformen United for Climate Justice, UCJ. Det var inledningen till en eskaleringskampanj över hela Europa, enligt nätverket, som i nuläget samlar 30 klimatrörelser på gräsrotsnivå. De lovar att aktionerna kommer att fortsätta den första lördagen varje månad tills dess att subventionerna av fossila bränslens slopas. 

 

Vårdförbundets hot: Sjuksköterskor ska inte få jobba övertid

Vårdförbundet varslar efter oenighet med arbetsgivarna SKR och Sobona om både löner och arbetsvillkor. Träder varslet i kraft får ingen sjuksköterska i någon region jobba övertid.

 

Pensionärer får rätt i historiskt klimatmål

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg har för första gången yttrat sig i tre mål som rör klimatförändringarna och huruvida staters klimatpolitik bryter mot Europakonventionen. En grupp schweiziska pensionärskvinnor får rätt.



Några kommande event

GÖTEBORG
Syndikalistiskt Forum anordnar Workshop med Svarta Räkan Découpage med Xenofeministiska manifestet

UPPSALA
17/4 18:00 Det brinner i knutarna - Introduktionsmöte med XR Uppsala
19/4 15:00 Fridays For Future Uppsala anordnar Global Klimatstrejk Uppsala
25/4 17:30 Ta tillbaka framtiden anordnar Studiecirkel - Nedväxt och Revolutionära visioner

GÄVLE 
20/4 kl 13.00 Demonstration för Palestina - Varje lördag på Stortorget

STOCKHOLM
19/4 10:00 Fridays For Future anordnar Global klimatstrejk!
22/4 11:00 Föräldrar för eldupphör anordnar Barnvagnsmanifestation för Gazas barn


Hjälp oss nå fler! Tipsa en kompis om Kamratpostaren.

Prenumerera via denna länk.

Du får detta mail eftersom du prenumererar på Kamratpostarens nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev sammanställer ett urval av veckans nyheter, händelser och media från vänster- och samhällskritiska progressiva rörelser. Vi lyfter sånt vi tycker är intressant, och vill vara ett steg bort från ett internet där vi är beroende av algoritmstyrda sociala medier för att hålla koll på vad som händer. Tipsa oss gärna om innehåll till nyhetsbrevet via tips@kamratpostaren.se